2017'de her 3 telefondan biri NFC özellikli olacak

2017'de her 3 telefondan biri NFC özellikli olacak

Yakın alan iletişiminin yani NFC'nin hayatımıza tam olarak gireceği tarih bir türlü kesirilemiyor. Ancak bu tarihe her gün bir adım daha yaklaşıyoruz ve BERG Insights'ın araştırmasına göre 2017'de her 3 telefondan birinde NFC özelliği olacak.

2.1 milyar NFC'li telefon

2012-2017 yılları arasında NFC özellikli telefonların bileşik yıllık büyümesini yüzde 65 olarak öngören BERG Insights, 2017 yılında 2.1 milyar cihazda NFC özelliği bulunacağını tahmin ediyor. Yani 2017 için yüzde 32'lik bir yaygınlık ile her 3 telefondan birinin NFC özellikli olacağı ifade ediliyor.

Dünyanın en önemli araştırma şirketlerinden Gartner'ın yakın alan iletişimi (NFC) ile yapılan ödemelerde büyüme öngörüsünü düşürdüğünü paylaşmıştık. NFC'nin ödeme tarafında yaygınlaşması elbette zaman istiyor ama BERG Insights NFC mobil cüzdan hizmetleri 2011 sonuda 6 ülkede ticari uygulamalarla hayata geçerken bugün bu sayı 13'e ulaşmış.

2012 sonunda 140 milyon satış

2012 sonunda NFC'li cihaz satışları yüzde 300 artmış ve 140 milyona ulaşmış. Toplam NFC'li cihaz sayısı ise 170 milyon olarak tüm mobil cihazlar içinde yaklaşık yüzde 3.3 oranında bir pay almış. Bu oran henüz çok düşük de olsa NFC özellikli telefonlarının sayısının artmasına umut dolu gözlerle bakılıyor. Son olarak Galaxy S4 Active de NFC'li telefonlar listesinde yerini aldı.

Ödeme tarafını etkileyecek tarafta ise 2013 sonunda 140 şirketin terminal çözümlerinde NFC'li mobil cüzdan hizmetlerini kullanması bekleniyor. Bu alanda başı çeken bölgeler Asya Pasifik, Avrupa, Kuzey Amerika ve Orta Doğu olarak göze çarpıyor.

Sony'nin 'ultrabook' segmentine NFC özelliği eklemesi bir yana, eski Nokia CTO'su Yrjö Neuvo'nun biyografi kitabında NFC teknolojisinden faydalanıldığını paylaşmakta fayda var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.