Gezi Parkı olaylarının Twitter analizi

Özellikle 31 Mayıs’tan beri Gezi Parkı’nda başlayan ve tüm Türkiye’de devam eden olaylarla ilgili olarak en büyük bilgi trafiği Twitter üzerinden gerçekleşiyor. Olaylarla ilgili kullanılan hashtag’ler sadece Türkiye değil, tüm dünya’da Trending Topic olurken, LinkedIn’de Türkiye Bölgesinden sorumlu olarak görev yapan Ali Rıza Babaoğlan öne çıkan hashtag’lerle ilgili ilginç bir analiz paylaştı.

Hem Türkiye, hem de tüm dünyada konuyla ilgili en sık kullanılan 3 hashtag olan #direngeziparki, #occupygezi ve #direnankara’yı “Twitter ile koordineli olarak” bir analiz raporu çıkardığını belirten Babaoğlan’ın paylaştığı verilerde bu hashtag’lerin 29 Mayıs ile 3 Haziran arasındaki kullanım oranlarına dair detaylı bilgiler yer alıyor.

Babaoğlan’ın analizine göre #direngeziparki hashtagi 1.6 milyon farklı tweette kullanılmış, toplamda ise 5.6 milyon kere kullanılmış. Bu tweetlerin 400 bine yakın kısmı fotoğraf veya video içeriyor. Mesajların büyük bölümü Türkçe iken toplam yaklaşık 150 bin tanesi ise farklı dillerde.

#Occupygezi hashtag’i ise aynı süre içerisinde 465 bin farklı tweette toplamda 1.8 milyon adet kullanılmış ve bunların yaklaşık 125 bini fotoğraf veya video içeriyor. Bu tweet’lerin yine büyük kısmı Türkçe iken 190 bin civarında tweet ise yabancı dillerde gönderilmiş.

Aynı dönemde #direnankara hashtag’i farklı 154.645 tweet içerisinde yer almış toplamda ise 1 milyon tweette kullanılmış. Bunların yaklaşık 110 bini 2 Haziran günü gönderilmiş. Bu tweet’lerin sadece 6 bin kadarı yabancı dillerde paylaşılmış.

Aşağıda tamamını görebileceğiniz analizin diğer bölümlerinde ise bu hashtag’lerin kullanıldığı tweet’lerde tüm Türkiye, İstanbul ile Ankara’da öne çıkan konular ve önemli mesajlar yer alıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.