Nokia’nın en önemli kalesi düştü

Nokia bir zamanlar telefon pazarının en önemli oyuncularından biriydi. Fakat akıllı telefonlarla beraber meydana gelen değişimler karşısında kaçırdığı fırsatlar, Finlandiyalı firmayı eski günlerini aradığı bir döneme soktu. Şu sıralarda da belli bölgeler dışında gücünü büyük oranda kaybetmiş durumda.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen kendi evi olan Finlandiya’da uzun süredir pazar lideri açık ara Nokia’ydı. 2010 yılı satışlarında yüzde 65 olan pazar payı, 2011’de yüzde 48’e gerilemiş olsa da ikinci sıradaki Samsung’dan hala yüzde 20 daha fazla bir paya sahipti.

Fakat Finlandiyalı DigiToday’de yayınlanan IDC raporuna göre Nokia’nın son kalesi de devrildi ve son rakamlara göre artık kendi evinde de pazar lideri değil…

nokia-samsung-finlandiya

Ocak ve Mart ayı arasındaki satış rakamlarına göre Nokia tarihinde ilk kez kendi evinde pazar liderliğini kaybetmiş oluyor. Bu bölümde 196.000 adet cihaz satan Nokia’nın pazar payı yüzde 33,5’te kaldı. Aynı dönemde Finladiya’da 211.000 adet cihaz satmayı başaran Samsung ise böylece payını yüzde 36’ya çıkarttı. Diğer yandan Apple’ın Finlandiya’daki pazar payı yüzde 14 ve diğer markaların toplamı yüzde 16’da.

Konuyla ilgili olarak Nokia’dan Doug Dawson, üçüncü taraflarca gerçekleştirilen analizlere hiçbir zaman yorum yapmadıklarını belirtirken, pazar paylarını ülke bazında değerlendirmediklerini de sözlerine ekledi.

IDC’ye göre Finlandiya’da satılan Nokia cihazlarda normal telefonlar ile akıllı telefonlar neredeyse eşit seviyede. Fakat Samsung cihazlara bakıldığında satışların yüzde 80’nin akıllı telefon satışları olduğu görülüyor. Yani Finlandiya’da da Nokia’nın en büyük sorunu akıllı telefonlar gibi görünüyor…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.