Avrupa Komisyonu Apple’ın satış yöntemlerini mercek altına aldı

Avrupa Komisyonu Apple’ın satış yöntemlerini mercek altına aldı

Avrupa Birliği’nin tekecilik konularında ne kadar hassas olduğunu özellikle teknoloji firmaları oldukça yakından biliyor. Pek çok dev teknoloji firması farklı zamanlarda Avrupa Birliği tarafından bu konuda incelemeye alındı ve milyonlarca dolarlık ceza ödemek zorunda kaldı.

Avrupa Komisyonu şimdi ise Apple ile yakından ilgileniyor. Şu aşamada ortada bir suçlama veya bir soruşturma yok ama görünüşe göre Apple bundan sadece bir adım uzakta. FT.com’da yayınlanan bir habere göre Avrupa Komisyonu, Apple’ın Avrupa’daki iPhone satışlarını mercek altına almış durumda.

Apple’ın satış yöntemlerini yakından inceleyen komisyon, Avrupa’daki operatörlere gönderdiği bir anket ile Apple’ın iPhone satış yöntemlerinin rekabet ile ilgili kanunları ihlal edip etmediğini anlamaya çalışıyor. Eğer elde edeceği sonuçlar Apple’ın aleyhine çıkarsa bir dava söz konusu olabilir…

Operatörlere 9 sayfalık anket

9 sayfalık ankette Apple’ın operatörlere bir minimum satış limiti, iPhone 5’in 4G ağlarla uyumluluğu ile teknik sınırlamalar dayatıp dayatmadığı ve operatörlerin sattığı cihazların tanıtım bütçesini Apple’ın yönetip yönetmediği gibi konular soruluyor.

Avrupa Komisyonu, yüksek rekabet yaşanan Avrupa akıllı telefon pazarında var olan gücünü kullanarak Apple’ın bu rekabette haksız bir avantaj sağlamaya çalışıp çalışmadığını anlamaya çalışıyor. Bu yılın başlarında bazı Avrupa’lı operatörlerin Apple’ın bu konularda ki yaklaşımları ile ilgili şikayette bulunduğu ve Avrupa Komisyonu’nun harekete geçmesini  istedikleri söylenmişti.

Belirttiğimiz gibi şu an için ortada net bir suçlama yok ama Avrupa Komisyonu’nun resmi olarak Apple’ın Avrupa’daki satış operasyonlarını incelemeye aldığı ortada. Operatörlerin ankete yanıt vermek için 17 Haziran’a kadar vakti bulunuyor. Eğer anket sonuçları olumsuz çıkarsa incelemenin yaz ayları içerisinde daha da derinleştirilmesi bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.