Dünyada giderek yaygınlaşan araç paylaşımı (car sharing) girişimlerinin Türkiye'deki temsilcisi Drive Yoyo, hem bu iş modelini hem de Türkiye'nin bu alandaki potansiyelini kanıtlayan yeni bir yatırım aldı.
Berkman Çavuşoğlu, Can Turanlı ve Yavuz Barkın tarafından kurulan ve kullanıcıları arasında Yoyo olarak anılan girişim şimdiye dek kendi ayakları üzerinde ilerliyordu. Partner Fleet Solutions adlı filo kiralama şirketi ile stratejik bir işbirliği yapan Yoyo, bu anlaşmayla 5,5 milyon dolarlık bir yatırım almış oldu ve hisse dağılımı aşağıdaki şekilde değişti.
Aldığımız bilgiye göre Partner Fleet Solutions uzman olduğu abone yönetimi, pazarlama ve teknoloji geliştirme alanlarına odaklanacak. Operasyon yönetimi ve tedarik konularındaki Yoyo'nun tüm ihtiyacını da daha kaliteli, verimli ve büyük ölçekli şekilde sağlayamaya çalışacak.
36 farklı nokta, 70 araç
Size 2012 başında tanıtıp Webrazzi Startup'12'de konuk ettiğimiz Yoyo'nun Mayıs 2012 itibariyle kırılma noktasını geçtiğini paylaşmıştık. Bu yıl başında ise Yoyo'nun 7 haneli ciro ve KOSGEB desteğiyle 2013′e hızlı girdiğine yer vermiştik. Bu haberler sanıyorum yeni bir yatırımın habercisi niteliğindeydi ve bu haberi nihayet almış olduk.
Biraz geriye gidecek olursak Yoyo, 2012'de 5 nokta ve 15 araçla işe başlamıştı. Bugün İstanbul'un en yaygın yeni nesil araç paylaşım kulübü durumunda ve artık İstanbul’un 36 farklı noktadasında 70 araç ile hizmet veriyor. Artık araçların alınan nokta dışında farklı noktalara bırakılmasına da izin vererek esnek bir hizmet sunuyor.
4200 abone, 17 bin rezervasyon
Yatırım haberiyle aldığımız güncel bilgilere göre 400 bin TL sermayeyle kurulan Yoyo'nun abone sayısı 4200 olmuş. Yoyo araçları için 17 bin rezervasyon yapılmış ve bu araçlarla katedilen yol 960 bin kilometreyi geçmiş. Haberi hızlıca yazarken bir kazanç hesabı yapmadım ama Yoyo ekibi tanıtımdan sonra şirket değerinin kuruluştaki değerinin 22 katına çıktığını ve yakalanan bu büyüme hızının dünyada ilk sırada olduğunu paylaşıyor. :)
Hedefini kullanıcılarına daha hızlı ve kolay şekilde araç sunmak şeklinde açıklayan YOYO, kendi Ar-Ge'sini üretmesi açısından da (araç takip, güvenlik, kendi kendine kapı açma ve araç çalıştırma, CRM altyapı ve donanım) dünyada kendi yazılımını ve donanımını üreten 2. araç paylaşımı şirketinden biri konumunda ve bu altyapıyı da gelire çevirme şansı bulunuyor.
Küçük bir detay
Bu arada karşılaştığım küçük bir şeyi de yeri gelmişken paylaşmak istiyorum. Şahsen günlük hayatta diğer insanları gözlemleyerek hangi yerli/yabancı internet girişimlerinin hayatımıza girdiğini görmeye çalışıyorum ve bundan bir kaç ay önce halk otobüsünde, elinde YOYO kartı olan birini gördüğümde "galiba bu iş oldu" demiştim. Artık bu pazara giriş yapan diğer oyuncuların da büyümesini, yatırım almasını bekleyebiliriz. :)