Türkiye Bankalar Birliği'nin birinci çeyrek raporunun gözdesi mobil bankacılık

Türkiye Bankalar Birliği'nin birinci çeyrek raporunun gözdesi mobil bankacılık

İnternetin en sık kullanıldığı sektörlerin başında bankacılık geliyor. Özellikle Türkiye'deki internet bankacılığı servislerini ve uygulamalarını düşünecek olursak kullanıcıların yoğun ilgisini görmek mümkün. Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) paylaştığı rapor, kullanıcıların bankacılık sektöründeki servis ve uygulamalara olan ilgisini gösteriyor.

26 bankadan alınan verilerle hazırlanan rapora göre 2013 yılı Mart ayı itibariyle Türkiye'de internet bankacılığını kullananların sayısı 24 milyona ulaşmış durumda. Son bir yılda 1.8 milyon kişi artan bu veriye göre söz konusu dönemde bankaların internet bankacılığı sayfalarına en az bir kez giren bireysel kullanıcıların sayısı ise 14.7 milyon olarak paylaşılıyor.

turkiye-bankalar-birligi-internet-bankacilik-kullanim-tablosu

378 milyar TL'lik işlem gerçekleştirildi

Yukarıda paylaştığımız rakamlar Mart ayına kadar olan tüm dönemleri kapsıyor. 2013 yılı Ocak-Mart ayları arasındaki dönemlere bakacak olursak 10.2 milyon bireysel kullanıcının internet bankacılığı kullandığını söyleyelim. Bu rakam, bankaların toplam kayıtlı bireysel müşteri sayısının yüzde 43’ünü oluşturması dikkat çeken bilgiler arasında.

Türkiye'deki kullanıcıların internet bankacılığıyla gerçekleştirdiği işlemlerin başında EFT ve havale geliyor. Bu dönemde gerçekleşen hacim Ocak-Mart 2013 dönemi itibariyle 107 milyon adet işlem ile 378.4 milyar TL'ye ulaşmış durumda. Bir önceki çeyreğe göre işlem adedi 12.7 milyon artarken, finansal hacim 14.9 milyar TL azalmış durumda.

turkiye-bankalar-birligi-internet-bankacilik-finansal-hacim-tablosu

Mobil bankacılık kullananların sayısı 2.9 milyona ulaştı

Kullanıcıların ve bankalarından hayatına hızla giren mobil bankacılığın kullanımı büyümeye devam ediyor. TBB'nin paylaştığı rakamlara göre söz konusu dönemde mobil bankacılığı en az bir kere kullananların sayısı yaklaşık 2.9 milyon kişi. Bu kullanıcıların 1.5 milyonu Ocak-Mart ayları arasında bankacılık hesaplarına mobil cihazlarından girmiş durumda.

Paylaşılan rakamlara göre mobil bankacılık ile gerçekleştirilen işlemlerin finansal hacmi 4.4 milyar TL olarak paylaşılıyor. Söz konusu dönemde gerçekleştirilen işlemlerin adediyse 766 bin. İnternet bankacılığı gibi mobil bankacılıkta da  en fazla EFT ve havale gibi para transferi işlemi yapıldığını görüyoruz.

TBB'nin paylaştığı rakamlar Türkiye'deki dijital bankacılığın verilerini birçok ayrıntıyla gösteriyor. Dikkatimizi çeken noktalar arasında internet bankacılığı üzerinden gerçekleşen finansal hacmin bir önceki çeyreğe göre azalması ve aynı dönemde mobil bankacılığın artış göstermesi oldu. Bu veri Türkiye'deki mobil bankacılık uygulamalarına olan ilginin en yakın göstergelerinden biri. Son dönemlerde hayata geçirilen yeni mobil bankacılık uygulamalarıyla bu rakamın gelecek çeyrekte nasıl değişeceğini merak ediyoruz.

TBB tarafında hazırlanan 2013 yılı birinci çeyrek İnternet ve Mobil Bankacılık İstatistikleri Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.