The Startup Index; Y Combinator, 500 Startups ve Techstars'ın girişimlerini kıyaslıyor

The Startup Index; Y Combinator, 500 Startups ve Techstars'ın girişimlerini kıyaslıyor

Her geçen gün internet girişimlerine (yazının devamında startup diyeceğim) dünyanın dört bir yanından yenilerini ekleniyor. Durum böyleyken bu alanda 'startup for startups' (yani startup'lar için startup) modelleri de fazlasıyla popüler durumda. Diğer yandan bu startup'ları listeleyen, önceden haber veren, puanlayan çok sayıda platform da mevcut.

Danielle Morrill isimli bir girişimci, son dönemde oldukça dikkat çeken blogunda The Startup Index isimli bir çalışma başlattı. Daha önce 500 Startups'da da çalışan Danielle, yaptığı çalışmada 1000'in üzerinde startup'ı belirli kriterlere (trafik, page rank gibi) göre puanladı ve kısa bir süre önce de bahsi geçen startup'ları bağlı oldukları hızlandırıcı programa göre grupladı.

abdli-hizlandiricilar

Ülkemizde de ABD'dekine benzer olarak çok sayıda hızlandırıcı program ve kuluçka merkezi var. Yalnız henüz bu tarz bir kıyaslama için biraz erken olabilir. ABD'de tahmin edebileceğiniz gibi bu konuda çok daha ciddi bir veri ve etkileşim söz konusu.

Yukarıda görsel halini de paylaştığımız sonuçlara göre Y Combinator startup'ları 500 Startups'dan 2.4, TechStars'dan ise 3.1 kat daha yüksek puanlara sahip.

Y Combinator geçmişine sahip 283 adet aktif startup bulunurken bunların yüzde 72.79'u büyüme halinde. Y Combinator startup'larının ortalama skoru da 7.73. 500 Startups'ın ise startup sayısı olarak Y Combinator'un önünde ve büyüme oranında da benzer bir değerde olmasına rağmen puanlamada geri kaldığından dolayı sonuç sütununda 3.46 yazdığını görüyoruz. Son olarak TechStars ise 157 şirket ve yüzde 67.52'lik büyüme oranı ile 3.00 ortalama skoruna sahip.

Nisan ayı sonuçlarına detaylı olarak baktığımızda ise birinci sırayı Dropbox'ın aldığını görüyoruz. İlk 10'da News Blur, Codacademy, Disqus ve Weebly gibi oldukça tanıdık isimler var.

The Startup Index üzerinde paylaşılan diğer bazı istatistiklere Webrazzi'de yer vermeye devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.