İmza kampanyalarının dijital ve sosyal mecrası Change.org [Röportaj]

İmza kampanyalarının dijital ve sosyal mecrası Change.org [Röportaj]

Belki son zamanlarda bir imza kampanyası sayesinde ziyaret ettiniz Change.org'u, belki de adını hiç duymadınız. Ben yine de dünyayı değiştirmeye çalışan kampanya platformunu sizlerle tanıştırmak istiyorum.

Change.org 196 ülkede faaliyet gösteriyor ve toplamda 35 milyon kullanıcısı var. Change.org, 2012 başından itibaren İngilizce sitesiyle Türkiye'den de kullanılmaya başlandı. Eylül 2012'de site Türkçeleştirildi. Böylece Change.org'un Türkiye ofisi de Eylül 2012'den itibaren aktif şekilde açılmış oldu.

Biz de Change.org'un Doğu Avrupa ve Batı Asya Direktörü Dr. Uygar Özesmi ve Kampanya Uzmanı Serdar Paktin ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik, Change.org'u, değiştirdiklerini ve dijital aktivizmi konuştuk.

Şu anda Doğu Avrupa ve Batı Asya Direktörü olan Dr. Uygar Özesmi, eski Greenpeace Akdeniz direktörü. "Seninki Kaç Santim", "Yemezler" gibi akıllarda yer eden, Türkiye'de 2 milyon kadar destekçi toplamayı başarmış Greenpeace kampanyalarına öncülük eden isim olan Özesmi, Greenpeace Akdeniz'deki 5 yılını doldurduktan sonra, Change.org'a geçiyor. Türkiye direktörü olarak başladığı görevde, bugün Doğu Avrupa ve Batı Asya direktörü. Rusya, Ukrayna, Belarus ve Orta Asya'daki Change.org organizasyonlarının da öncülüğünü yapıyor. Bunun sebebi de Türkiye'de en hızlı büyüyen ülkelerden biri olması.

Türkiye'de 400 bin üyesi var

Uygar Özesmi ve Serdar Paktin'in verdiği bilgilere göre, Change.org'un Türkiye'de tam 400 bin üyesi var ve bu sayı her geçen gün hızla artıyor. Türkiye'de her gün ortalama 5'in üzerinde imza alan 10'dan fazla kampanya oluşturuluyor. Türkiye'de toplamda 6000'den fazla kampanya oluşturulmuş ve bu sayı da her geçen gün artıyor.

Change.org, sertifikalı bir sosyal şirket yani iş modelleri tamamen sosyal fayda üzerine kurulu. Change.org Türkiye ofisinde Uygar Özesmi, Serdar Paktin ve Zennube Ezgi Kaya olmak üzere 3 kişi çalışıyor.

Sosyal medya, tepkilerin kitleselleşmesi için oldukça önemli bir kanal ancak yeterli değil. Özellikle aksiyona geçme anlamında Twitter ya da Facebook gibi mecralar biraz zayıf kalıyor. Fakat Change.org, tamamen "harekete geçiren" ve gerçekten de insanları bilinçlendirerek bazı şeyleri değiştirmeyi başaran bir kanal olma özelliği, Change.org'u çok önemli kılıyor.

Mesela Nasuh Mahruki'nin başlattığı Tabiatı ve Biyoçeşitliliği Koruma Kanunu Meclis gündeminden geri çekilmesi için başlatılan kampanyaya tam 119 STK destek olmuş ve 52 binden fazla imza toplanmış. Yine Maslak 1453 kampanyası için toplanana imza sayısı tam 46 bin. Örneğin Groupon ŞehirFırsatı, yunus gösterisi kampanyasını geri çekmiş. Change.org'daki kampanyalara ve topluma duyarsız kalmayan kurumlar da büyük prestij kazanıyor. Son olarak Garanti Bankası, 4 bin imzanın toplandığı "engelsiz ATM" kampanyasına karşı duyarlı davaranarak ilk sesli ATM'lerini hizmet sokmaya başladı.

Yunuslara Özgürlük Platformu ve Fikir Sahibi Damaklar, Change.org platformunda başarıya ulaşan kampanyaları bulunan aktif gruplardan. Yine aynı şekilde Simto Alev'in başlattığı ve yine kendisinin fotoğrafı ile hafızalarımızda yer eden #TaksimEngellilereYasak kampanyası başarıya ulaşan kampanyalardan sadece biri.

Yaptığımız sohbet esnasında Uygar Özesmi ve Serdar Paktin, sosyal medyada yer alan dijital aktivistlerin daha iyi katkı sağladıklarını da aktarıyor. Georgetown Üniversitesi ve Ogilvy'nin ortak yaptığı bu araştırmaya göre, sosyal medyadan kampanyaları destekleyenler çok daha aktif birer destekleyici oluyorlar.

Change

Siz de kampanya başlatabilirsiniz!

Hiç reklam yapmayan, sadece sosyal ve viral olarak büyüyen Change.org'da saymakla bitiremeyeceğiz kadar çok kampanya var. Change.org'da kampanya başlatmak oldukça kolay. Buradaki bağlantıya girdikten sonra yapmanız gereken tek şey, 3 basit soruyu yanıtlamak. Kampanyanın kime yönelik olduğunu, muhataplarından ne talep ettiğinizi ve son olarak bunun sizin için neden önemli olduğunu anlattığınız cevaplardan sonra kampanyanız aktif hale geliyor. Mesela ben de henüz bugün TBMM üyeliği kanun teklifiyle ilgili bir kampanya başlattım.

Change.org, insanların bir araya gelerek pek çok şeyi değiştirebileceklerinin en büyük kanıtı bence. Özellikle topluma fayda sağlayan kampanyaların, sosyal medya desteği ile bu kadar hızlı büyümesi, meydanlardaki kalabalıklardan çok daha başarılı etki yaratıyor olması, internetin hayatlarımızı nasıl değiştirdiğinin de büyük kanıtı. Umarım siz de Change.org'a göz atar ve belki de bir kampanya başlatıcı olursunuz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.