Facebook tabanlı çöpçatanlık sitesi Haykes.com

Facebook tabanlı çöpçatanlık sitesi Haykes.com

Sosyal ağlar ile arkadaşlık siteleri arasında çok ince bir çizgi bulunuyor. Hatta birçok sosyal ağın birden arkadaşlık veya çöpçatanlık sitesine dönüştüğünü gördüğümüzü söylemek yanlış olmaz. Facebook'un bile Graph Search özelliğiyle arkadaşlık sitesine özellikleriyle donandığını söyleyebiliriz.

Sosyal medya ile çöpçatanlık kavramlarını bir araya getiren Haykes.com, kullanıcıların karşısına farklı bir seçenek olarak çıkıyor. Haykes, Bürkan Beyli tarafından kurulan ve geçen Mart ayında kullanıma açılan bir site.

Haykes'i yukarıda da bahsettiğimiz gibi sosyal medya bazlı bir çöpçatanlık sitesi olarak konumlandırabiliriz. Siteye kayıt olabilmek için öncelikle kullanıcıların Facebook hesapları bulunması gerekiyor.

haykes-ekran-goruntusu

Üçüncü dereceye kadar kişiler yer alıyor

Facebook hesabıyla siteye girişi yapıldıktan sonra kullanıcıların karşısına kutular içinde kişilerin bulunduğu bir ana sayfa geliyor. Siteye Facebook hesabıyla giriş yapan kullanıcılar, Haykes ana sayfasında üçüncü dereceye kadar kişileri görüntüleyebiliyor.

Sitenin ana sayfasında yer alan kişiler 'Gözde bekar', 'Çöpçatan' ve 'Gizemli' gibi kategorilerle etiketleniyor. Bahsettiğimiz düğmelere basan kullanıcılar, Facebook arkadaşlarını etiketleyebiliyor. Arzu eden kullanıcılar ise etiketledikleri kişilere bir bilgilendirme mesajı gönderebiliyor. Öte yandan sitenin ana sayfasından kişileri kaldırmanın da mümkün olduğunu paylaşalım.

Haykes'in şu anki gelir modelinin tam olarak sitenin amacını anlatıyor. Bürkan Beyli'den aldığımız bilgilere göre Haykes, kullanıcıların dijital ortamlardan tanışmalarına olanak sağlamasının yanı sıra gerçek parti ortamlarında tanışmalarına olanak sağlıyor. Konuyu biraz açacak olursak, Haykes dijital alanda tanışan insanları düzenlediği bir partide bir araya getiriyor. Şu ana kadar üç Haykes partisinin gerçekleştiğini paylaşalım. En son düzenlenen partinin Facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Bine yakın aktif üye bulunuyor

Yaklaşık 1 ay önce açılan Haykes.com'da şu anda 998 aktif üye bulunuyor. Aldığımız bilgilere göre sitedeki etiketli profil sayısı 3 bin 100, Profil sayısı 46 bin 600 ve sosyal bağlantı sayısının ise 91 bin 100 civarında olduğunu belirtelim.

Kendine has etiketleme kategorilerine sahip olan Haykes.com, şu anda Facebook üzerinden arkadaşlık etkileşimlerini gerçekleştiriyor. Site birbirini tanımayan kullanıcıları bir araya getirmeyi yani çöpçatanlık ruhuna uygun olmayı hedefliyor. Ancak yer almak istemeyen kullanıcıların ufak profil fotoğraflarıyla görüntülenmek veya görüntülenmemek istememesi gelecekte bir tartışma konusu olabilir. Öte yandan Facebook kullanıcılarına istem dışı mesaj gönderme konusu geçen günlerde Path'in başına gelmişti. Path'e, Facebook kullanıcılarına istem dışı arkadaşlık teklifi göndermesinden dolayı Facebook tarafından API desteği verilmemeye başlanmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.