Facebook ilk çeyreği 1,46 milyar dolar gelir ve 312 milyon dolar karlılıkla kapattı

Facebook ilk çeyreği 1,46 milyar dolar gelir ve 312 milyon dolar karlılıkla kapattı

2013 yılı Facebook’un baş döndürücü büyüme hızının azalmaya ve dünyanın en büyük sosyal ağ sitesinin olgunluk dönemine ait sinyalleri ile başladı. Aktif kullanıcı sayısının 1 milyara ulaşmasının ardından gelen haberler Facebook’un büyümek yerine kullanıcı kaybettiği yönündeydi.

31 Mart itibari ile sona eren yılın ilk çeyreğine ait paylaşılan rakamlar gerçekten de Facebook’un var olan şartlarda ulaşabileceği en yüksek penetrasyon oranına yaklaşmış olduğunu düşündürüyor. Bazı bölgelerde kullanıcı kaybı yaşamış olabilir ama genele bakıldığında aksine aktif kullanıcı sayısını artırmış durumda.

İşte Facebook’un ilk çeyrek rakamlarından öne çıkan bazı başlıklar.

Facebook

Öncelikle Facebook genelde kullanıcı kaybetmiş değil ama kazandığı yeni kullanıcı sayısı sadece 2 milyon. Aylık aktif kullanıcı sayısı ise 1,11 milyar kişiye ulaşmış durumda. Bir yıl önceye göre bu yüzde 23’lük bir artışı işaret ediyor.Günlük aktif kullanıcı sayısı ise 2012’nin ilk çeyreğine göre yüzde 26 artarak 665 milyona ulaştı.

Facebook

Facebook masaüstü kullanımında doygunluk noktasına yaklaşmış olması ile birlikte mobil kullanıcılarındaki artış çok dikkat çekici. Facebook’un aylık aktif mobil kullanıcı sayısı 751 milyon kişi. Bir yıl önceye göre artış ise tam yüzde 54.

Kullanıcı sayılarının belli bir noktaya ulaşıp yavaşlaması ile birlikte daha çok önem kazanmaya başlayan konu bu kullanıcılardan elde edilen gelirleri artırmak. İşte Facebook’un son çeyrekteki gelirleri ve karlılığı…

Facebook

Analistler Facebook’un ilk çeyreği 1,44 milyar dolar gelir ile kapatacağını ön görüyorlardı ama Facebook bunun biraz üzerine çıkarak 1,46 milyar dolara ulaştı. Bir yıl önce aynı çeyrekteki gelirleri ise 1,06 milyar dolardı. Yani Facebook son bir yıl içerisinde gelirlerini yüzde 37 oranında artırmış durumda. Gelirlerin 1,24 milyar doları reklamdan, 213 milyonu ise ödemelerden geliyor. Facebook’un ilk çeyrek karı ise 312 milyon dolar.

Kullanıcı başına ortalama gelirlerinin (ARPU) bu çeyrekte 1,35 dolar olduğunu görüyoruz fakat bu dünya ortalaması ve bölgelere göre farklılık gösteriyor. Örneğin ABD ve Kanada’da ARPU 3,50 dolar iken, Avrupa’da 1,60 dolar. Asya’da Facebook 0,60 ARPU değerine ulaşırken, dünyanın geri kalan bölgelerinde ARPU 0,50 olarak gözlemleniyor.

Facebook

Bir not da Facebook’un oyun gelirleri ile ilgili. Facebook’un CFO’su David Ebersman oyun gelirlerinden bahsederken isim vermeden Zynga’ya taş attı: “En büyük oyun geliştiricisi firmanın ödemelerinde yıllık yüzde 37’lik düşüş görülmesine rağmen ilk çeyrekte bugüne kadar ki en yüksek 3 aylık oyun gelirimize ulaşmayı başardık”.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.