Windows Azure gerçekten de 1 milyar dolarlık çapa ulaşmış olabilir mi?

Windows Azure gerçekten de 1 milyar dolarlık çapa ulaşmış olabilir mi?

Bulutlardaki yarış giderek hız kazanmaya başlıyor. Bu alanda daha uzun zamandır servis veren Amazon kuşkusuz en büyük oyuncu ama Microsoft ve Google gibi devler rekabette geri kalmıyorlar. Hatta Microsoft son yaptığı açıklama ile birlikte Windows Azure ile beklentilerin çok ötesinde bir çapa ve gelire ulaştığını duyurdu.

Microsoft’tan Curt Anderson’ın Bloomberg’e yaptığı açıklamaya göre firma bulut bilişim platformu Azure ve ilgili diğer bulut araçlarının satışı ile toplam 1 milyar dolarlık gelir seviyesine ulaşmış ve Amazon ile rekabetinde önemli bir aşama kaydetmiş durumda.

1 milyar dolar çok iddialı bir rakam ve açıklamada yer alan ufak bir detay aslında Microsoft’un bu rakama tam olarak Amazon’a rakip ürünleri ile ulaşmamış olabileceğini gösteriyor…

Microsoft, Azure aboneliğinde son altı ay içerisinde yüzde 48 artış gözlemlendi. Bu rakam firmanın hızlı bir kullanıcı elde etme oranına ulaştığını gösteriyor. Dolayısıyla 1 milyar dolarlık gelir kesinlikle önemli bir kilometre taşı. Fakat Microsoft’un rakip olarak AWS’ı görüyor olması tam olarak ulaştığı çapın bu seviyede olmayabileceğini gösteriyor.

Platform kirası mı, lisans bedeli mi?

Microsoft’un açıklamasında yer alan “ilgili diğer bulur araçları” kısmı aslında firmanın Windows Server veya Office gibi diğer ürünlerinin de bu hesabın içerisinde yer aldığı izlenimine neden oluyor. Her ne kadar kurumsal müşteriler tarafında bunlar önemli hacme ulaşan ürünler olsa da, AWS ile karşılaştırmada hesabın dışında tutulması daha sağlıklı sonuçlar verebilir.

Bulut bilişimde servisin kiralanması ile Microsoft’un en başarılı olduğu konu olan yazılım lisansı satışı ayrı ayrı hesaplandığı taktirde, sadece Windows Azure aylık kira bedeli ile 1 milyar dolarlık bir hesabın ortaya çıkması zor görünüyor.

Her ne kadar Amazon, AWS gelirlerini net olarak açıklamıyor olsa da tahminler Amazon’un 2012’de AWS’den 2,1 milyar dolar gelir elde ettiği yönünde. Bulut platformlar henüz yeni yaygınlaşıyor ve pazarın önümüzdeki dönemlerde çok hızlı büyümesi bekleniyor. Bu nedenle Amazon, Microsoft ve Google gibi devlerden önümüzdeki dönemde dudak uçuklatan gelir rakamları gelmeye devam edecek gibi görünüyor…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.