Sahte tweet borsayı vurdu, Twitter acil önlem peşinde

Sahte tweet borsayı vurdu, Twitter acil önlem peşinde

Bugün Twitter’ın bu kadar önemli hale gelmesinin tek nedeni ulaştığı yüksek kullanıcı sayısı değil. Bunun yanında yüksek profilli kullanıcıları sayesinde Twitter aynı zamanda artık son derece etkili bir sosyal ağ konumuna kavuştu. Pek çok şirket veya firma resmi açıklamalarını kendi blog’larında yayınlıyorlar fakat bunu duyurmak için Twitter’ı kullanıyorlar.

Böyle olunca Twitter üzerinden, özellikle de Twitter tarafından onaylı hesaplardan gönderilen her tweet bir etki doğurabiliyor. Bunu The Associated Press’in (AP) hesabından gönderilen bir tweet çok net bir şekilde bir kez daha gösterdi.

AP’ın resmi Twitter hesabından Beyaz Saray’a bombalı saldırı olduğu ve Obama’nın yaralandığı yönünde gelen bir haber sadece haber dünyasını değil, borsayı da vurdu. Twitter ise güvenlik seviyesini artırmak için acil önlem peşinde.

AP hesabından gönderilen tweet’in sahte olduğu çok kısa sürede anlaşıldı. Hem Beyaz Saray haberi yalanladı, hem de bir AP çalışanı hesabın ele geçirilmiş olduğunu açıkladı. AP Twitter hesabı askıya alındı. Piyasalar ani bir düşüşün ardından çok kısa bir süre içerisinde toparladı ve her şey eski haline döndü…

Sahte tweet borsayı vurdu, Twitter acil önlem peşinde

Fakat bu olay 2 konuyu çok net bir şekilde gösterdi. Birincisi Twitter ya da daha geniş bir bakış açısıyla sosyal medyanın etkisi büyük, gerçekten çok büyük. Bir tweet ile dünyanın en önemli borsalarından biri birkaç saniye içerisinde çökme noktasına gelebiliyor. Eğer sahte tweet’e çok hızlı tepki verilemeseydi sonuçları son derece ciddi olabilirdi.

İkinci konu ise bu kadar büyük etkiye sahip mecraların basit birer kullanıcı – adı şifre korumasına bel bağlıyor olması. AP hesabının ne şekilde ele geçirildiğini bilemiyoruz ama hesabı ele geçiren kişilerin şifreyi tahmin etmiş olmasından, keylogger gibi zararlı yazılımlar kullanmasına kadar pek çok farklı senaryo ihtimali var. Söylentiler bir yemleme saldırısı (phishing) olduğu yönünde.

Sahte tweet borsayı vurdu, Twitter acil önlem peşinde

Her zaman söz konusu teknolojik cihazlar ve internet olunca yüzde 100 güvenliğin söz konusu olmadığını söylüyoruz. Belki bu mümkün değil ama en azından güvenlik seviyesinin artırılması bu tip kritik skandalların ortaya çıkmasını engelleyemese bile, en azından zorlaştırabilir.

Neyse ki Twitter da bir süredir tam olarak bu konu üzerinde çalışıyormuş. Wired’ın bildirdiğine göre Twitter, Google, Apple ve Microsoft gibi firmaların bir süredir kullandığı çift aşamalı güvenlik uygulamasını geliştirmiş durumda. Şu anda yeni güvenlik sisteminin testleri sürüyor ve son gelişmelerin üzerine çalışmalar hızlandırılmış durumda. Yeni sistemin yakın zamanda kullanıma geçmesi bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.