Türkiye pazarını ciddi anlamda radarına almış olan yatırım bankası GP Bullhound kendi ağındaki yatırımcılarla paylaşmak için çok değerli bilgiler içeren Türkiye İnternet Raporu'nu hazırladı. Şirketin direktörü Ali Dağlı sayesinde Türkiye internet pazarına son dönemlerde çok daha odaklanmış olan şirket söz konusu raporu kısa süre içinde kendi web sitesinden satışa sunacak. Ancak siz değerli Webrazzi okuyucuları için henüz bugün paylaşılacak olan raporun tamamını ücretsiz olarak yayınlayabiliyor olmaktan son derece mutluyuz. Bunun için başta Ali Dağlı olmak üzere GP Bullhound'a teşekkür ediyoruz.
Rapor 42 sayfa ve e-ticaret pazarından, mobil oyunlara, dijital reklamdan, dijital ajanslara kadar çok geniş bir yelpazede Türkiye internet pazarını mercek altına almış. Farklı kaynaklardan ve GP Bullhound'un kendi araştırmalarından derlenen raporda, Webrazzi de önemli verilerde kaynaklar arasında yer alıyor.
Raporun tamamını yazının devamında paylaşıyoruz. O yüzden hepsini kendiniz incelemek isterseniz hemen başlayabilirsiniz. Ancak biraz özet alayım derseniz, benim gözüme çarpan ve özel olarak paylaşmam gerektiğini düşündüğüm bölümlere de bu haberde göz atabilirsiniz.
Türkiye internet pazarının SWOT analizi
Öncelikle raporda Türkiye internet pazarı benzer ülke pazarlarıyla karşılaştırılmış. Bunun sonucunda da bir SWOT analizi ortaya konmuş. Türkiye'nin güçlü, zayıf yönlerinin yanı sıra fırsat ve tehditlerinin de altını çizen SWOT analizini aşağıda sizin için paylaşıyorum.
Güçlü yönler:
- Güçlü makro trendler ve büyüyen ekonomi
- Genç, eğitimli ve bağlı (engaged) nüfus.
- Büyüme potansiyeli olan büyük internet kullanıcı tabanı
- %90'nın üzerinde mobil penetrasyon
- Güçlü lojistik, ödeme ve internet altyapısı
- Girişimcilik enerjisi ve hızlı problem çözme yetkinliği
- Çok çalışan ve düşük maliyetli işgücü
- Doğu/Batı arasında coğrafi ve kültürel çekim gücü
Zayıf yönler:
- Genç internet ekosistemi
- Az sayıde özel sermaye ve akıllı kurumsal yatırımcı
- Yetersiz inovasyon
- E-Ticaret ve diğer dijital medya segmentleri arasındaki aktivite dengesizliği
- Ciro büyütmek için gereksiz odaklanma
- Google üzerinden kullanıcı kazanımına bağımlılık
- Hisse opsiyonu gibi çalışanlara sunulan ek imkanların çok az olması
Fırsatlar:
- Dijital medyaya olan büyüyen ilgi
- Daha inovatif ve karlı işletmelere yönelik 2013 yılında başlayan baskı
- Online geçirilen zamandan pay almak için online mecralara harcanan para
- Akıllı telefon ve genişbant penetrasyonunun devasa büyümesi
- Türkiye'ye yatırım için bakan yabancı yatırımcılar
- Hükümetin yatırım teşvikleri
- Zengin profesyonellerin Türkiye'ye dönüş yapıyor olması
Tehditler:
- Olgunlaşmamış iş modellerinin başarısızlığının yeni yatırımlar üzerindeki caydırıcı etkisi
- Modernleşme yolundaki iç zorluklar
- Kamu kurumları tarafından gerçekleştirilen internet sansürleri
- Yakın ülkelerdeki istikrarsız durumlar
Bugüne kadar hepimizin konuştuğu ama hiç kaleme almadığımız bu analiz sanıyorum birçoğunuz için faydalı olacaktır. İngilizce olan rapordan özellikle bu bölümü olduğu gibi sizler için tercüme edip paylaştık. Umarım faydasını görürsünüz.
Türkiye'de gerçekleşen önemli yatırımlar
GP Bullhound Türkiye İnternet Raporu'nda girişimler ve yatırımlara oldukça fazla yer ayrılmış. Birçoğunu zaten biliyorsunuzdur ve Webrazzi'den takip etmişsinizdir. Ama bu şekilde bir görselle kayıt altına almanızın faydalı olacağını düşünerek özellikle bu grafiği de paylaşmak istedim.
Webrazzi'nin kaynak olarak kullanıldığı görselden de görebileceğiniz gibi Türkiye'de bugüne kadar yatırım yapmış yatırım şirketleri listelenmiş. 212, Aksoy Internet Ventures, Earlybird, Golden Horn Ventures, Hummingbird Ventures, iLab Ventures, Intel Capital, ePlanet Capital, General Atlantic, Kleiner Perkins (KPCB), Pond Ventures, Runet, Tiger ve Ventech raporda paylaşılmış olan yatırım şirketleri olarak ön plana çıkanlar.Bizim bile zaman zaman sayarken atlayabileceğimiz şirketleri tek bir listede görmek tahmin ediyorum ki herkes için çok iyi oldu.
Türkiye dijital medya pazarına bakış
Raporda özellikle ilgimi çeken bir diğer görsel de Türkiye dijital medya pazarının tüm görünümünü karşımıza çıkaran çalışma. E-Ticaret, reklam, içerik, oyun ve teknoloji sağlayıcılar olarak bölünmüş olan görünüm ilginizi çekecektir diye düşünüyorum.
Aşağıda raporda yer alan grafiği olduğu gibi paylaşıyoruz. Görsele tıklayacak olursanız büyük halini görebilirsiniz.
Türkiye'nin önde gelen dikey e-ticaret şirketleri
Türkiye dijital medya pazarı görselinde olduğu gibi GP Bullhound raporunda Türkiye'nin önde gelen dikey e-ticaret şirketlerinin de genel görünümüne ilişkin bir görsel paylaşılmış. Tüm manzarayı tek ekranda inceleyebilmek için bu görsel de ilginizi çekecektir.
Türkiye oyun pazarı
GP Bullhound'un Direktörü Ali Dağlı'nın online ve mobil oyun alanlarındaki üst düzey tecrübesi haliyle rapora da yansımış ve raporda oyun sektörü çok detaylı olarak irdelenmiş. Rapora göre Türkiye'de 22 milyon aktif oyuncu bulunuyor. Bu da toplam nüfusun %29'una denk geliyor. Online oyunlara para harcayan oyuncu sayısı ise 11 milyon. Bu sayı bence çok önemli ve hem alınabilecek yol açısından hem de mevcut potansiyelde büyük hedefleri işaret ediyor.
Oyuncuların para harcadıkları oyun türleri de raporda yerini almış. Buna göre en çok para harcanan oyun kategorilerinin başında %24 ile konsol oyunları geliyor. Konsol oyunlarını %21 ile MMO oyunları takip ediyor. Mobil telefon oyunlarının payı %10, sosyal ağlardaki oyunların payı %9 ve aynı şekilde "casual" oyun sitelerinin payı da %9.
42 sayfalık raporun tamamını paylaşıyoruz
Raporda reklam pazarı, yöneticilerin önümüzdeki yıllarda harcama yapmayı planladıkları pazarlama kanalları gibi özellikle reklam ve pazarlama sektörünü ilgilendiren birçok veri bulunuyor. Ayrıca ben şu anda sizlerle sadece görsel birkaç noktayı paylaştım ama aslında raporda GP Bullhound'un gözünden değerlendirmeler, analizler de bulunuyor. Kısacası tamamını okuduğum rapordan dikkatimi çeken herşeyi burada şu anda yazmak yerine bundan sonrasını sizin rapordan incelemeniz daha doğru olacağını düşünüyorum. O yüzden sözü daha fazla uzatmadan burada noktayı koyuyorum.
Aşağıda raporun tamamını bulabilirsiniz ve dilediğiniz gibi içeriğini paylaşabilirsiniz.
Son olarak GP Bullhound'a ve elbette Ali Dağlı'ya Webrazzi'ye böyle bir öncelik verdiği ve raporda övgüyle söz ettiği için bir kez daha teşekkürler. Sadece GP Bullhound ağına gönderilecek ve ücretli satışa sunulacak bu raporu, kendi ağlarından bile önce Webrazzi üzerinden sizlere sunmamıza imkan vermeleri gerçekten size ve bize olan güvenlerini gösteriyor. Umarım herkes için faydalı bir çalışma olacaktır.