1 haftada 8 kat değer kazanan Bitcoin 1 günde tepetaklak oldu

1 haftada 8 kat değer kazanan Bitcoin 1 günde tepetaklak oldu

Son günlerde internet ve finans dünyasını yakından ilgilendiren gelişmelerin arasında Bitcoin mevzusu bulunuyor. Çok hızlı bir şekilde kullanıcıların dünyasına girerek değer kazanan Bitcoin bir günde tepetaklak oldu.

İlk olarak Bitcoin kısaca bahsedelim. “Açık kaynak kodlu, P2P para birimi” olarak lanse edilen Bitcoin P2P bir ağ üzerinde yer aldığı için merkez bankası gibi herhangi bir aracı kuruma ihtiyaç duymuyor. Regüle edilmeyen ve bankalar ya da hükümetler tarafından manipüle edilmeyen bir para birimi olan Bitcoin, algoritmik bir şekilde sınırlı olarak yaratılıyor.

2009 yılında pazara sunulan Bitcoin, geçen şubat ayında 30 dolar, Mart ayında ise 35 dolardan işlem gördü. İlk olarak Güney Kıbrıs'ta resmi olarak kullanılmaya başlayan yeni para birimi, bu süreçten sonra çok hızlı bir şekilde değer kazanmaya başladı. Bitcoin hafta başında 230 doları ve Salı günü itibariyle 265 dolar seviyesine kadar çıktı.

bitcoin-grafik-2013

Yüzde 60 değer kaybetti

Ancak ne olduysa bundan sonra oldu. Bitcoin’in değeri 1 ayda yaklaşık 8 kat artıp 265 dolara yükselirken dün yüzde 60 değer kaybına uğradı. Böyle yeni para birimi 150 dolar civarına kadar gerilemiş oldu. Şu anda Bitcoin'in piyasa değerinin ise 1 milyar doları aştığı hesaplanıyor.

Gelelim Bitcoin'in bir günde neden değer kaybettiğine. Ortaya atılan iddialara baktığımızda Bitcoin'e bir DDoS saldırı gerçekleştirildi. Bu hamledeyse hacker grupları yerine bazı devletlerin saldırdığı paylaşıldı.

Ancak konu hakkında yetkili şirketlerden biri olan MtGox'tan yapılan açıklamalara göre değer kaybının iki nedeni bulunuyor. Bunlardan özellikle son iki günde Bitcoin'e olan fazla talepten dolayı sistemin kitlenmesi bulunuyor. Diğer neden ise DDoS saldırıları söylentilerinden dolayı kullanıcıların Bitcoin'lerini panikleyerek satması bulunuyor.

Bitcoin'in sirkülasyonu üç kat arttı

Her ne kadar yeni para birimi hızlı bir şekilde değer kaybetse de Bitcoin hızlı bir şekilde el değiştirmeye devam etti. Paylaşılan bilgilere göre son 24 saatteki Bitcoin'in sirkülasyonu üç kat arttı. Yeni para birimindeki büyümenin olumlu olduğunu belirten uzmanların, gelecek için net bir yorum yapamadığını belirtelim.

Rakamlarla bahsedecek olursak, şu anda toplamda yaklaşık 10 milyon Bitcoin bulunuyor. Her 10 dakikada 25 adet Bitcoin piyasaya sürülürken, yeni para birimi şu anda 100 bin kişi tarafından kullanılıyor.

Dünya üzerindeki en yeni para birimi olan Bitcoin'in şu anda istikrarlı bir gidişi yok, ama özellikle son aylarda çizdiği tablo olumlu görünüyor. Bitcoin bir günde oldukça fazla değer kaybetse de şu anda 1 Bitcoin ile 150 dolar alınabiliyor. İnternetin finans dünyasıyla iç içe geçtiği Bitcoin'in geleceğini merakla bekliyoruz.

Bitcoin piyasasını anlık olarak buradan takip edebilirsiniz.

*Görsel Kaynak: MtGox

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.