Uygulama gelirinde App Store, indirme sayısında Google Play önde

Uygulama gelirinde App Store, indirme sayısında Google Play önde

Milyar dolarlık pazar hacmine ulaşan ve girişimcilerden büyük şirketlere kadar birçok kesimin dikkatini çeken uygulama pazarıyla ilgili paylaşılan yeni istatistikler oldukça dikkat çekici.

Canalys'in 50 ülkedeki uygulama mağazasını inceleyerek paylaştığı 2013 yılı birinci çeyrek raporuna göre App Store, Google Play, Windows Phone Market ve BlackBerry World, uygulama indirme konusunda 2012 dördüncü çeyreğe göre yüzde 11 artış kaydetti. Böylece söz konusu dönemde dört uygulama mağazasından indirilen uygulama sayısı toplamda 13.4 milyar adede ulaşmış oldu.

Uygulama mağazalarının büyüme kaydettiği diğer bir konu gelirler oldu. Raporda yer alan verilere göre uygulama mağazalarından, satın alma, uygulama için satın alma ve aboneli harcamaları 2012 dördüncü çeyreğe göre yüzde 9 arttı. Bu artışla ulaşılan mali hacim ise 2.2 milyar dolar olarak açıklandı.

Pazar paylarına baktığımızda rekabetin iki cephede devam ettiği görülüyor. Küresel çapta 2013 yılı birinci çeyrekte uygulama gelirleri konusunda App Store yüzde 74'lük pay alarak sektörün açık ara lideri konumunda. Ancak Google Play ise uygulama indirme sayısında lider. Paylaşılan verilere göre söz konusu dönemde Google Play pazardan yüzde 51'lik pay almış durumda.

BlackBerry World'e yeni işletim sistemi dopingi

Güney Afrika, Brezilya ve Endonezya gibi ülkelerinde hızla büyüdüğü paylaşılan raporda, Türkiye ile ilgili hiçbir veri bulunmadığından dolayı paylaşamıyoruz.

Raporun detayları arasında BlackBerry World, uygulama mağazasının özellikle BlackBerry 10 işletim sistemiyle büyümesine hız kazandırdığı belirtildi. BlackBerry 10'dan önce yaklaşık 70 bin uygulama bulunan mağazada şu adan 100 bin civarında uygulama var.

Uygulama pazarı beklentiler dahilinde büyümesine devam ediyor. Ancak raporda dikkatimizi çeken en önemli nokta finansal hacim olarak Apple'ın, uygulama indirme sayısı bakımından ise Google'ın lider olması. Gelecekte bu rekabetin biraz daha dengeli olacağını düşünüyoruz. İşletim sistemi pazar payını arkasına alan Google'ın mali hacim olarak da Apple'a yaklaşması muhtemel görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.