Facebook Home nereden geliyor ve nereye gidecek?

Facebook Home nereden geliyor ve nereye gidecek?

Bugüne kadar birçok "Facebook Telefonu" haberi yapıldı ama Facebook'un Android'i modifiye edeceği kimsenin aklına gelmemişti. Oysa ki Facebook Home, sizlere daha önce bir yatırım haberiyle bahsettiğimiz ve dikkatimi çeken Kyte Phone'un yaptığının aynısını yapıyor. Tabii Facebook'un Google'ın ayağına basmak gibi bir farkı var.

Kyte Phone nedir?

Kısaca Kyte Phone'dan bahsetmek gerekirse; “çocuklar için telefon” sloganıyla pazarlanan bu ürün Facebook Home gibi Androidli telefonların üzerini örten bir katman uygulama. Ebeveynlerin kontrolünde olan Kyte Phone, çocuklara özel uygulamalarla kişiselleştirilebiliyor. Bu sayede ebeveynler kendi telefonlarını gönül rahatlığıyla çocuklarının özgür iradesine bırakabiliyor.

Facebook Home'un daha mütevazı bir hali olarak kabul edeceğimiz Kyte'ı tanıttığımızda Google için sorun olduğunu düşünmemiştik. Ancak aynı şeyi Facebook yapınca ortaya elbette aklımıza birçok soru takılıyor. Zira Facebook bu yeni ürünü ile genel anlamda Google'ın reklam pastasına el atmış oluyor.

Facebook - Google ilişkileri

Henüz Facebook Home'u denemedik ama Zuckerberg'in Android'e ve Google'a yönelik övücü sözleri Google'dan gelebilecek tepkilerden korunmanın ilk adımıydı. Graph Search'ün Facebook Home'a dahil edilmemesi vb. diğer tüm korunma önlemleri her ne kadar Facebook'a cesaret vermiş olsa da artık kullanıcılarını daha kapsamlı bir dijital kimlikle sahiplenen Google için  bu durumu kabullenmek o kadar kolay olmayacak. Ortaya çıkan ilişkinin çetrefilli olduğu dün akşamdan itibaren ABD ekosisteminde de gündem yaratıyor.

Wired'ın yeni bir röportaj veren Mark Zuckerberg, Google ile "açık internet" kültürüne inandıklarının öneminden bahsederken geleceğin iletişim eğilimini "küçük gruplarla paylaşmak" olarak gördüğünü söylüyor.

Açıkçası bundan sonra Google'ın atacağı adım büyük bir soru işareti. Hem Android hem de Facebook "açık internet" kavramını savunuyor ama her ikisi de bir milyar internet kullanıcısının ilişkilerini yönetmek konusunda bir adım önde olmak istiyor. Facebook, Amazon gibi Android'i sil baştan yorumlamadı ama şimdi hamle sırası Google'da ve ben hala Facebook'un bir internet tarayıcısı üzerinden gerçek ve uzun soluklu bir rekabet başlatabileceğini düşünüyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.