Dijital dönüşümün etkilemediği tek bir alan kalmadı. Finans sektörü için de durum farklı değil. Teknoloji ve internet sayesinde her geçen gün insanların elinin değdiği para miktarı azalıyor ve nakit yerini hızla dijital para alışverişe bırakıyor. 2009 yılında da dijital zamanların kendi para birimi olan Bitcoin ortaya çıktı.
“Açık kaynak kodlu, P2P para birimi” olarak lanse edilen Bitcoin P2P bir ağ üzerinde yer aldığı için herhangi bir aracı kuruma ihtiyaç duymuyor. Yani regüle edilmeyen ve bankalar ya da hükümetler tarafından manipüle edilmeyen bir para biriminden bahsediyoruz.
Bitcoin kullanılabilen yerler hızla artarken düşük enflasyona sahip olan Bitcoin’in değeri de hızla artıyor. Son hesaplamalara göre şu anda dolaşımda bulunan toplam Bitcoin değeri 1 milyar doları aşmış durumda…
Mt.Gox’taki rakamlara göre şu sıralarda Bitcoin’in değeri 90 doların üzerine çıkmış durumda. Şu anda piyasada 11 milyona yakın Bitcoin dolaşımda bulunuyor ve enflasyon oluşmaması için geçtiğimiz yılın sonlarında piyasaya çok daha sınırlı miktarda yeni Bitcoin sürülmeye başlamıştı. Bunun dışında yakın zamanda Reddit’ten WordPress’e pek çok farklı (ve popüler) destekçi kazanan Bitcoin bir anda ilgi odağı haline geldi ve değeri hızlı arttı.
Bitcoin’in çok yakın zamanda ününün artmasına neden olan diğer bir detay ise Güney Kıbrıs’ta yaşanan ekonomik kriz. Bankalardan para çekme limitinin günlük 300 dolara düşürülmesi pek çok kişi için ciddi bir sıkıntı oldu. Fakat Güney Kıbrıs’ta yaşayanlar çok geçmeden Bitcoin’i keşfettiler ve çözümü hükümet ile bankaların elinin uzanamadığı bu dijital ekonomik dünyada aramaya başladılar.
Bitcoin 2009’dan bu yana çeşitli sorunlarla uğraşarak büyüdü ve bugün 1 milyar dolarlık bir değere ulaştı. P2P ve açık kaynak kodlu bir ekonomi sistemi düşünce olarak mükemmel olsa da, pratikte ortaya çıkardığı pek çok soru işareti de var.
Artıları ve eksileri ile Bitcoin’i daha sonra başka bir yazıda tartışırız ama siz Bitcoin ve bu hızlı artışı ile düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz…
Bitcoin’i daha yakından tanımak içinse aşağıdaki videoya da göz atabilirsiniz.