İlk destekçiler Ouya’larına kavuştu, geri kalanlar 4 Haziran’ı bekleyecek

İlk destekçiler Ouya’larına kavuştu, geri kalanlar 4 Haziran’ı bekleyecek

Android tabanlı oyun konsolu Ouya, Kickstarter’ın en ilgi çekici projelerinden biri oldu. Julie Uhrman’ın oyuncular için ucuz bir oyun konsolu, geliştiriciler içinse açık bir platform sunma hayali ile 10 Haziran 2012’de başlattığı projenin toplamı hedeflediği gelir 950 bin dolardı. Bu pek düşük bir rakam değildi ama 2 ayının dolmasına bir gün kala, 9 Ağustos 2012’de bu hedefe ulaşıldı. Sonrasında ise Ouya 63 binin üzerinde destekçisi ile bu hedefin 9 katına yani 8,5 milyon dolara ulaşmayı başardı.

Ardından OnLive desteğini de duyuran Ouya için sonunda piyasaya çıkma vakti geldi. Projenin Kickstarter’daki ilk destekçileri oyun konsollarına kavuşmaya başladılar. Geri kalanlar ise konsolun resmi piyasaya çıkış tarihi olan 4 Haziran’ı bekleyecekler…

Oldukça ufak bir kutudan oluşan Ouya, televizyona HDMI ile bağlanıyor ve disk sürücüsü olmadan tüm içeriklere internet üzerinden erişmenizi sağlıyor. 99 dolara satışa sunulan Ouya paketinin içerisinde bir de Bluetooth kablosuz kontrol cihazı bulunuyor.

Ouya

Ouya için oyun geliştirmenin bir maliyeti yok, tek ön koşulu oyunların ücretsiz de oynanabilecek bir sürüme sahip olması. Fakat oyun içi satın almalar veya ücretli bölümler gibi özellikler de sunulabiliyor.

İlk dağıtılan Ouya konsollar kullanıcılardan büyük oranda olumlu not aldı. Hem konsol, hem de ara birimi oldukça sade ve şık görünüyor. Şu an için en büyük sorun oyunların sayısı. Her ne kadar Ouya’nın onayladığı oyun sayısı 500’ü bulmuş olsa da, henüz Ouya’nın mağazasındaki oyun sayısı 100’ün altında. Üstelik henüz Ouya’da “AAA” olarak nitelendirilen en üst düzey oyunların eksikliği göze çapıyor.

Her ne kadar Ouya geliştiriciler için işleri kolaylaştırmayı hedefliyor olsa da, önemli oyunların eksikliği en azından ilk aşamada önemli bir sorun olabilir. Şu ana kadar 8.000 oyun geliştiricisi Ouya için oyun geliştirmek üzere başvuruda bulunmuş. Bunların yaklaşık yüzde 20’sinin ise daha önceden oyun geliştirme tecrübesi bulunmuyor.

Bunlar şu an için Ouya’nın en büyük sorunları gibi görünse de, düşük fiyatı kullanıcısı sayısının hızlı artmasını sağlayabilir. Kullanıcı sayısının artması da Ouya’yı sadece bağımsız geliştiricilerin değil, büyük oyun firmalarının da radarına sokmak için yeterli olabilir.

Görsel Kaynak: Alex Washburn/Wired

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.