Kindle'ın da sahibi olan Amazon, kitap değerlendirme platformu Goodreads'i satın aldı

Kindle'ın da sahibi olan Amazon, kitap değerlendirme platformu Goodreads'i satın aldı

Siz Webrazzi okuyucularıyla daha önce birçok kez paylaştığımız gibi son derece yenilikçi ve vizyoner bir şirket olan Amazon, yeni bir satın almaya imza attı. Amazon, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklama ile sosyal bir kitap tavsiye platformu olan Goodreads'i satın aldığını duyurdu.

Konuyla ilgili olarak Amazon'dan Başkan Yardımcısı Russell Grandinetti, Amazon ile Goodreads'in yeni kitap keşfetme konusunda ortak bir tutkusu olduğunu dile getirdi. Grandinetti'ye göre Goodreads kitap keşfetme ve tartışma konularında insanlara yeni bir boyut kazandırırken Amazon da Kindle ile kitapseverlere önemli bir deneyim sunmayı başardı.

Goodreads Kurucu Ortağı ve CEO'su Otis Chandler ise insanların okudukları kitaplarla ilgili fikir ve hisselerini paylaşmaya çok yatkın olduğunu söylerken Amazon ve Kindle bünyesinde çalışacak olmaktan duyduğu memnuniyeti aktardı.

2007 yılında San Francisco'da kurulan Goodreads'in şu an 16 milyonun üzerinde üyesi bulunuyor. Ayrıca site üzerinde 500 milyonun üzerinde kitap ve 20 milyonu aşkın yorum da var. Goodreads ile dlediğiniz kitaplar hakkında yorum yapabilir, kitapları okuma listenize ekleyebilir ve sosyal tabanlı bir paylaşım ile kitap okuma deneyiminizi güçlendirebilirsiniz. Goodreads ile ilgili dikkat çeken bir istatistiğe de yer vermek gerekirse, son 90 güne baktığımızda Goodreads üyelerinin her bir saniyede 4'ün üzerinde kitabı okuma listelerine eklediğini belirtebiliriz.

Amazon'un 5 sene önce benzer bir satın alması daha vardı

2008 yılında da Seattle merkezli Shelfari isimli benzer bir platformu satın alan Amazon, Goodreads ile kuşkusuz başta Kindle kullanıcıları olmak üzere kitapseverlere daha yakın olmayı hedefliyor. Goodreads'in Amazon.com ile ne denli entegre olacağı şu an bir soru işareti ancak Amazon Goodreads ile işin içine yazar ve yayıncıları da dahil ederek kendine hem bir gelir modeli oluşturabilir hem de kitapsevelere kolayca ulaşabilir. Ayrıca Amazon'dan sonra Goodreads'in ABD dışındaki ülkelere olan ilgisinin artması da bir hayli olası.

Tepkiler de var

Rakamlara baktığımızda insanların kitap satın alma tercihi yaparken güvendiği arkadaşlarından aldığı tavsiyelerden ve kitabın popülerliğinden oldukça etkinlendiğini görüyoruz. Konuya tam da bu açıdan bakarken Amazon'un bu hamlesinin yayıncılık adına olumsuz sonuçlar doğurabileceğini savunanlar da yok değil. Konuya "etik" açıdan bakanların eleştirilerini Twitter'dan ve eleştiri sahiplerinin bloglarından takip edebilirsiniz.

Satın alma ile ilgili henüz resmi bir rakam paylaşılmazken anlaşmanın tüm detayları ile 2013'ün ikinci çeyreğinde sona ereceğini söyleyebiliriz. Son olarak satın alma sonrası Goodreads'in San Francisco'da yer alan merkez ofisinde faaliyetlerini sürdüreceğini de ekleyelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.