Spectrum Medya CEO'su Ali A. Abhary Webrazzi Dijital'13 etkinliğinde teknoloji odaklı bir konudan bahsetti. Abhary'nin "Küresel pazarda sesli dijital reklamcılığın evrimi" başlıklı sunumunda bizim de zaman zaman değindiğimiz ses temelli teknolojilerin dijital reklamcılıktaki kullanımına dair güzel bilgiler edindik.
Sunuma geçmeden önce Spectrum Medya'nın Türkiye'nin yeni dijital müzik platformlarından Karnaval'ın arkasındaki şirket olduğunu paylaşalım ki verilerin hangi kaynağa dayandığı konusunda aklınızda soru işareti kalmasın. Ayrıca radyo olarak kullandığımız terimin de daha geniş kapsamda dijital müziği kapsayabileceğini söyleyelim.
Ses temelli dijital reklamcılığın küresel pazarda 4 bacağı olduğunu söyleyen Ali Abhary bu dörtlünün; "içerik, kitle, reklamverenler, yayıncılar" olduğunu söyledi ve radyonun evrimini de 4 parçaya ayırarak geçmişten günümüze doğru biz çizgi çekti.
Biletix de kurucusu olan Abhary'e göre radyo deneyimi 1950'lerde televizyon tarafından, 1970'lerde FM frekansıyla, bugünse internet tarafından bir bölünmeye uğradı ve bu bölünmüşlük bazı karakteristik özelliklerin öne çıkmasını sağladı. Bunlar çeşitlilik, reklam süreleri, mekandan bağımsızlık ve kişiselleştirme karakterleri.
Kitle
Çevrimiçi radyo dinlemede ABD'den örnek veren Abhary, 2002'de 30 milyondan biraz fazla olan kitlenin 2008'de 60 milyona yaklaştığını, 2012'de 100 milyonu geçtiğini, 2015'te ise nüfusun yüzde 64'üne erişerek 186 milyon kişi olacağını paylaştı.
Çevrimiçi radyo dinlemenin toplam radyo dinlemesi içindeki payı ise 2009'un 2. çeyreğinde yüzde 19,5 iken, 2012'nin 2. çeyreğinde yüzde 29,5'e çıkmış. Analog radyo kitlesinin payı ise aynı zaman aralığında yüzde 67,7'den yüzde 63,3'e gerilemiş.
Türkiye'de de benzer bir değişim olduğunu gösteren Abhary, 2004'te 3 milyona yaklaşan çevrimiçi radyo dinleyici kitlesinin (internet, mp3 oynatıcılar, mobil cihazlar) 2012'de 9 milyona yaklaştığını katılımcılarla paylaştı.
Arbitron / Edison Research araştırmasına göre dinleyicilerin çevrimiçi raydoyu seçme nedelerinde ilk sırada yüzde 19 ile "başka yerde bulunamayan içeriklere ulaşma" geliyor. İkinci sırada ise yüzde 18 ile "dinlenen müziği kontrol edebilme" tercihi geliyor.
Reklamverenler
Çevrimiçi radyo merkezli reklam hacmi dünya çapında 55 milyar dolara ulaşıyor. Kıtasal boyutta ABD-Kanada bölgesi 26 milyar dolarla ilk sırada gelirken Türkiye-Orta Doğu-Afrika bölgesi ise sadece 2 milyar dolarla son sırada geliyor.
Mobil reklam gelirlerinde ABD pazarında Google ilk sırada gelirken Abhary, Pandora'nın Twitter'ı geride bırakarak ikinci sırada yer aldığını ve 2012'de 226,7 milyon dolar kazandığını paylaştı. Pandora, ABD'de 50 civarında otomobille entegre çalışması ile dikkat çekiyor.
Paylaşılan verilere göre çevrimiçi radyo dinleyicileri reklamlara karşı daha dinamik bir dönüş yapıyor. Ses temelli reklamlar da dijitalin sunduğu hedefleme ve ölçülebilirlik gibi avantajlardan faydalanarak pazar içindeki yerini güçlendiriyor.
Yayıncılar
Müzik saklama cihaz ve teknolojilerinde de radyo tarafındaki benzer bir değişim gözleniyor ve bu değişim dijital reklamcılığa dönük bir avantaj sağlıyor. Yayıncılar tarafında Türkiye'den Türkçe içerik için TTNET Müzik, Turkcell Müzik, Fizy gibi örnekleri veren Abhary, Karnaval'ı "zengin radyo", Pandora'yı "kişisel radyo", Kral FM'i ise "temel yayıncılar" alt kategorisine alıyor.
Abhary'nin paylaştığı duyuma göre Apple da Pandora, iHeartRadio giib yayıncılarla rekabet etmek için reklam destekli bir radyo hizmeti üzerinde çalışıyor. Yani sesli dijital reklamcılık gelecekte daha büyük bir rekabet alanı olacağının sinyallerini veriyor.
Türkiye'deki Fırsatlar
Türkçe hedeflenebilir dijital reklam pazarını 2011 için 414 milyon TL olarak gösteren Abhary, kitlesel radyo reklamcılığının bu pastadan 121 milyon TL'lik bir pay aldığını paylaştı.
Abhary, Karnaval'ın diğer yayıncıların (Fizy, Turkcell Müzik, TTNET Müzik, Vodafone Free Zone, Avea Müzik ve Müzik İçin Keşfet) aksine farklı ürün ve hizmetler satan bir şirket olmadığını, müzik dinleme deneyimine odaklanan bir girişim olduklarını dile getirdi. Karnaval'ın yenilikçi uygulamalarından bahseden ve sizlerin de Jelli'yi denemenizi önerdi.
Karnaval sosyal radyosu Jelli her ay 30 bin kullanıcı kazanıyormuş ve Mart-Şubat 2013 arasında günlük tekil dinleyici sayısı yüzde 484 yükselerek 300 binin üzerine çıkmış. Karnaval mobil uygulaması Hepsiburada'nın mobil uygulamasından daha hızlı bir şekilde 100 bin kullanıcıya ulaşmış (29 güne 59 gün).
Karnaval'ın bu büyümesi Türkiye'nin sesli dijital reklam pazarında önemli bir fırsat olarak öne çıktığı gösterirken Karnaval'ın özellikler ve deneyim bakımından öne çıkan bir girişim olduğunu da doğruluyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap