Yalın girişimcilik kavramı kurumsal şirketlerin bile ilgisini çekerken, sosyal program ve çalışmaların girişimcilikten etkilenmemesi düşünülemezdi. Artık dünyada yükselen bir sosyal girişimcilik kavramı da var ve Sosyal Değişim Lab bu eğilimi Türkiye'de ateşlemek istiyor.
Özyeğin Üniversitesi, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ve JP Morgan ortaklığı ile kurulan Sosyal Değişim Laboratuvarları (Social Change Labs) sosyal girişimci olmayı isteyen kişilere harekete geçirmeyi hedefliyor.
Hayallerdeki sosyal projeleri gerçeğe dönüştürmek için gerekli bilgi ve donanımı sağlamak isteyen Sosyal Değişim Lab girişimcilik dinamizmini toplumsal bir güce dönüştürmek istiyor.
Toplumsal sorunlara çözüm bulacak fikirlerin başarılı şekilde uygulamansını sağlayacak olan Sosyal Değişim Lab, 20 Mart'a kadar yapılacak başvurular sonucunda beğenilen 10 ekiple yola çıkacak. Beğenilen fikirler verilecek özel eğitimlerin ardından iş geliştirme sunumlarını yapacak ve jürinin karşısına çıkacak. Jürinin seçeceği 3 ekip sermaye ve kuluçka desteği ile hedeflerini uygulamaya koyulacak.
İlki Mart’ta ikincisi ise sonbahar döneminde yapılacak olan Sosyal Değişim Laboratuvarları programının bu yıl yaklaşık (2-4 kişiden oluşan 20 ekip) 60 kişiye sosyal girişimcilik eğitimi vermesi bekleniyor.
Sosyal girişimcilik katalizörü
Türkiye'de sosyal girişimcilik fikirleri henüz 1 milyon dolarlık ödüllere talip olamıyor ama Sosyal Değişim Laboratuvarları'nın bu yönde dikkate değer ve desteklenmesi gereken bir çalışma olduğunu söylememiz lazım. Zira Türkiye'de henüz yasal olarak kar amacı gütmeyen şirket tanımı (yurt dışında sosyal girişimlerin genelde kullandığı tanım) Türk Ticaret Kanunu'na eklenmiş değil. Bu yönde devam eden çalışmaların hızlanması da bu gibi yarışmaların başarısına bağlı.
SDL hem yasal değişim sürecine bir katalizör olmak hem de yakında planlanan sosyal girişimciliğe destek veren devlet hibe programlarının başarısını artırmak için kolları sıvamış durumda. Sosyal fikirlerinizi hayata geçirme veya tanıdıklarınızı harekete geçirme sırası da sizde.