Küresel eğilimlerle doğru orantılı olarak Türkiye'de de online video pazarı her geçen gün daha fazla dikkat çekmeye devam ediyor. Özellikle Türkiye'deki online video sitelerinin, trafiklerini ve aldığı yatırımları hatırlayarak pazarının ne kadar dikkat çektiğini görmek mümkün.
Peki Türkiye'deki online video pazarında durum ne? Türkiye'deki online video izleyicilerinin daha çok hangi siteleri tercih ettiğini, kullanıcıların demografik bilgilerini ve YouTube'ta hangi yerli video kanalı daha çok izleniyor gibi belli başlı sorulara yanıt vermeye çalışacağız.
comScore'dan aldığımız verilere göre hazırladığımız haber 2012 yılı Aralık ayındaki Türkiye online video pazarını kapsıyor. Lafı çok uzatmadan tekil izleyici başına ortalama 239 video izlenen Türkiye online video pazarının öne çıkan sitelerini paylaşalım.
İlk 10'da 5 yerli şirket bulunuyor
İlk olarak Türkiye'de en fazla tekil izleyiciye sahip olan online video siteleri paylaşalım. İnternet sektörüyle ilgilenenler birinciyi az çok tahmin edebilir. Google'ın siteleri yani YouTube, geçen sene Aralık ayında en fazla tekil izleyiciye sahip olan siteler oldu. Söz konusu dönemde YouTube 19 milyon 949 bin tekil izleyiciye sahip oldu.
İkinci sıradaysa Facebook geliyor. 15 milyon 436 bin tekil izleyiciye sahip olan Facebook'tan sonra ise yerli bir site geliyor. Nokta Medya bünyesinde bulunan İzlesene.com, 9 milyon 890 bin tekil izleyiciyle Aralık ayında en çok kullanılan üçüncü online video sitesi durumunda.
İzlesene.com üçüncü sırada yer alıyor
Dördüncü sırada 8 milyon 855 bin tekil izleyiciye sahip olan Dailymotion var. Dailymotion'ın hemen arkasındaysa bir YouTube kanalı olan Vevo bulunuyor. Vevo'nun geçen sene Aralık ayındaki tekil izleyici sayısı 7 milyon 708 bin olarak kayıtlardaki yerini alıyor.
Listenin altıncı sırasında Mynet bulunuyor. Söz konusu dönemde 5 milyon 614 bin tekil izleyiciye sahip olan Mynet'i, 4 milyon 733 bin tekil izleyiciyle Vidyoda izliyor. Bir parantez açacak olursak, Vidyoda bir video reklam ağı ve CocaCola, Vodafone ve Burger King gibi birçok önemli müşterisi bulunuyor. Sekizinci sırada 4 milyon 139 bin izleyiciyle Mail.ru bulunuyor.
Dokuzuncu sırada yerli bir sunucu şirketi olan adRepublic.net var. 4 milyon 61 bin tekil izleyiciye sahip olan AdRepublic.net, kurumsal müşterilere hizmet veren bir sunucu şirketi. Şirketten aldığımız bilgilere göreyse AdRepublic.net'in Turkcell ve Yandex gibi müşterileri bulunduğunu belirtelim. Onuncu sıradaysa 3 milyon 543 bin tekil izleyiciyle Uzman TV bulunuyor.
comScore'dan aldığımız bilgiler arasında YouTube kanallarına göre kategorilendirme de bulunuyor. Bu verilere göre Türkiye'deki en fazla tekil izleyiciye sahip olan YouTube kanalı, Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (Mü-Yap). Mü-Yap'ın geçen sene Aralık ayındaki tekil izleyici sayısı 8 milyon 354 bin olarak kayıtlardaki yerini alıyor.
YouTube kanallarının lideri Mü-Yap
İkinci sırada 7 milyon 708 bin ile Vevo, üçüncü sıradaysa 4 milyon 323 bin tekil izleyiciyle ygent kanalı bulunuyor. Yerli YouTube kanalları arasında 2 milyon 393 bin tekil izleyiciyle AyFilmYapim kanalının bulunduğunu da paylaşalım.
Demografik bilgilere bakacak olursak, ağırlığın 8 milyon 300 bin tekil izleyiciyle 15-24 aralığındaki yaş grubunda bulunduğunu belirtelim. Cinsiyetlere göreyse 15 yaş üstü erkeklerin daha fazla online video izlemiş durumda. Söz konusu dönemde erkek tekil izleyicinin izlediği online video sayısı 13 milyon 74 bin.
Online video reklam ağları ön plana çıkmaya başladı
Geçen ay, 59saniye.com ve Nasil.tv'nin satın alınması Türkiye'deki online video kategorisine olan ilginin en yakın örneklerinden olduğunu belirtebiliriz. 59saniye.com Ekşi Sözlük'ten yatırım alırken, henüz çok yeni olan Nasil.tv Mynet tarafından satın alınmıştı.
Öte yandan listeye bakacak olursak, online video reklam ağlarının öne çıktığını paylaşalım. Şu anda Türkiye'de en çok tekil izleyiciye sahip olan online video siteleri arasında üç reklam ağının bulunması dikkat çeken noktalar arasında. Bu durum internetten dizi ve haber videosu gibi içeriklerin daha fazla izlenmeye başladığının da göstergesi.
Yukarıdaki yerli online video sitelerinin rakamlarını ve yatırım örneklerini düşünecek olursak, Türkiye'deki online video pazarının giderek daha fazla dikkat çekmeye başladığını belirtebiliriz. Gelecek dönemlerde de Türkiye'deki girişim ve yatırımların online video eksenin gelişeceğini düşünüyoruz.