Bundan tam 10 yıl önce Wordpress diye bir yayıncılık platformunun adı ilk duyulduğunda kimse işlerin bugünkü noktaya geleceğini düşünmemiştir. İnternet yayıncılığı bloglar sayesinde tabana yayılmaya başladığı günden bu yana oldukça güçlendi ve artık profesyonel içerik yayıncılığı diye yeni bir dönemin kapısındayız.
Yakın geçmişe dönüp bakarsak blogların kişisel günlükler olmaktan çıkıp evrilerek ciddi birer yayın organı haline geldiğini pekala hatırlayabiliriz. Hatta son yıllarda blogların geleneksel medya şirketlerinin karşısına çıkan güçler olmaya başladığını da biliyoruz. ABD'de AOL'in TechCrunch, Huffington Post, Engadget vb. satın almalar yapması bu yeni medya gücünün kabul edildiğini göstermesi açısından oldukça önemliydi.
Geleneksel medya ve gazetecilik disiplinin ötesinde kendi yolunu çizen bloglar internetin sunduğu avantajları daha iyi kullanmayı başardı. Aradan geçen 10 yılda geleneksel medyanın farkı kapatmaya çalıştığını görmekle beraber internette profesyonel içerik yayıncılığı ve içerik pazarlamasının filizlenmeye başladığını görüyoruz.
Sadece metin tabanlı değil profesyonel video yayıncılığını da bu filizlenmeye dahil ettiğimi belirtmeden geçmeyeyim.
Profesyonel içerik altyapıları
Aslında yurt dışında profesyonel içerik işini yıllardır yapan yayıncılar var. Ama bu tek başına yeni bir çağın başlamasına yetecek kadar büyüyemedi. Zira işin temelini oluşturacak değişimlere de ihtiyaç vardı. Teknoloji bloglarının ölüp ölmediği tartışmasından bir kaç yıl sonra ortaya çıkan Svbtle, Medium, The Magazine veya Ghost gibi yeni nesil kaliteli içerik hedefli girişimler işte bu değişimin başlamasını sağlayan kıvılcımlar oldu.
Artık eski ilk blogcular bu yeni blog havuzuna geçmeye çalışıyor ve yeni odak noktası daha profesyonel içeriklere kayıyor. Sistemli yayınlarda ise daha ciddi altyapılar geliştiriliyor.
Linkedin'in örnek profesyonel içerik pazarlaması
Son zamanlarda profesyonel yayıncılık konusunda başarılı bir örnek olarak Linkedin'i gösterebiliriz. Jennifer Van Grove'un uzunca bahsettiği gibi gelirlerini katlayarak büyüyen Linkedin, bundan 2 yıl önce başlattığı Linkedin Today deneyimini epey geliştirdi. Linkedin'in bu anlamda dikkatimi çeken bir çalışması Where to Work serisiydi. Richard Branson, Arianna Huffington ve David Cameron gibi isimler Linkedin'e özel olarak çalışma ortamlarını anlatan yazılar yazmıştı.
Linkedin hedef kitlesi için profesyonel içeriklere odaklanarak oldukça iyi bir yatırım yapıyor ve dolaylı açıdan da olsa bu özgün çalışmaların faydasını pekala görüyor.
Yeni döneme hazırlık
Özetleyecek olursam profesyonel içeriklerden oluşan bir üst katmanda doğru yol almaktayız. Bu yeni katman hem geleneksel medya-dijital medya rekabetinde yeni bir cephe olacak, hem dijital yayıncılara yeni gelir kanalları açacak, hem de okuyucular ve profesyonellerin her yerde bulunmayan içeriklere, veri kaynaklarına, araçlara ulaşmasını sağlayacak.
Artık dünyanın herhangi bir yerindeki haberi Twitter'da görüyor ve oracıkta yorumluyoruz. Dijital ortamda bilgi paylaşımı fütursuz bir şekilde tabana yayılıyor. Bu durumda profesyonel içerikleri tüketmemiz için aranılan ortam nedir derseniz, tablet bilgisayarların giderek artması ve dijital yayıncıların mobile uygun arayüzlere geçmesini söyleyebilirim. Bu konuyu düşünmekte fayda var.