Apple CEO'su Tim Cook, Samsung’a dava açmayı hiç istememiş

Apple CEO'su Tim Cook, Samsung’a dava açmayı hiç istememiş

Apple ve Samsung arasında yaşananlar dijital zamanların en inişli çıkışlı ilişkilerinden biri. Teknoloji dünyasının zirvesinde yer alan bu iki dev firma bir yandan yıllık milyarlarca dolarlık iş ilişkisine sahipler, diğer yandan ise aylar süren ve milyar dolar seviyesinde tazminat ile sona eren davaların tarafı pozisyonundalar.

Hatırlayacağınız gibi Apple, Samsung’un ürünlerinin kendisininkilere fazlasıyla benzediği iddiası ile dava açmış ve bir yıldan uzun süren mahkeme sonucunda hakim Samsung’u Apple’a 1 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti. Apple bu davadan 1 milyar dolar kazandı ama Samsung’un cihazlarının satışını engelleyememiş olması nedeniyle bu kesin bir “zafer” olarak tarihe geçmedi.

Diğer yandan Reuters’ın haberinde Apple’ın bugünkü CEO’su Tim Cook’un Samsung ile yasal bir savaşa girmeye ilk günden beri karşı olduğu ortaya çıktı.

Steve Jobs’un iPhone benzerlerine karşı başlattığı savaşta Tim Cook’un Samsung’a karşı sert bir önlem almak yerine anlaşmaya gitmek istemesinin nedeni ise Güney Koreli firmanın Apple’ın aynı zamanda en önemli tedarikçilerinden biri olmasıydı.

Apple geçen yıl Samsung’dan 8 milyar dolarlık parça almış

İki firma arasındaki 1 milyar dolar tazminat ile sonuçlanan davanın yanı sıra sadece geçtiğimiz yıl Apple, Samsung’dan 8 milyar dolarlık parça satın aldı. Üstelik iki firmanın ticari ilişkisi 2005 yılına kadar uzanıyor. Apple 2005 yılında iPod shuffle, iPod nano ve piyasaya çıkacak olan iPhone için flash işlemci ihtiyacını Samsung’dan karşılamaya başladı.

Zaman içerisinde işlemci konusunda kendi çözümünü üretip, bu konuda Samsung’a olan ihtiyacın büyük oranda ortadan kalkmasına rağmen Apple halen farklı cihazlarında kullanılan pek çok parçayı Samsung’dan almaya devam ediyor.

Bugün gelinen noktada her ne kadar firmalar birbirine dava açıyor ve ilginç reklam kampanyaları ile sataşıyor olsalar da halen iki firma arasında ilişkiler kopmuş değil. Tim Cook’un davadan hemen önceki Samsung’u anlaşmaya davet eden açıklamaları da zaten firmalar arasında onarılması güç yaralar açılmasını önlemeye yönelikti.

Reuters’de çıkan habere Samsung henüz yorum yapmadı ama Apple kısaca da olsa Samsung’un tedarik kısmında önemli bir iş ortağı olduğunu belirtti. Yani Cook tüm yaşananlara rağmen Samsung ile ilişkileri devam ettirmekten yana olduğunu gösteriyor. Samsung şimdilik bu konudaki tavrını çok net bir şekilde göstermemeye çalışıyor ama iki dev firmadan hiç birinin ipleri tamamen kopartmak istemesi pek de muhtemel görünmüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.