BlackBerry’nin üreticisi Research In Motion, geçen gün hayati bir karar imza attı ve yoluna sadece BlackBerry markasıyla devam etme kararı aldı. Bu karar doğal olarak şirketin borsadaki 'RIMM' sembolünün değişmesini de sağladı. Ancak yeni adıyla BlackBerry, sembol değişikliği kararı sonra değer kaybetmeye devam etti. Peki bugüne kadar borsadaki sembollerini değiştiren teknoloji şirketleri neler yaşadı?
Konuyu araştıran Wall Street Journal, şu ana kadar kod değiştiren 10 şirket bulmuş. Bu şirketlerden üç tanesi teknoloji şirketi. Borsadaki sembolünü değiştiren teknoloji şirketlerinin ilki Hewlett-Packard. 2002 yılında borsadaki sembolünü değiştiren şirket, 'HWP' yerine 'HPQ' sembolünü tercih etmeye başladı. Bu süreçten sonra Hewlett-Packard hisseleri 12 ay boyunca düşüş yaşamaya devam etti. Şirketin değer kaybı yüzde 9 seviyesinde oldu.
Halka açık ve sembol değiştiren teknoloji şirketlerinden bir diğeriyse ABD'nin mobil operatörü olan AT&T. 2005 yılına kadar SBC Communications adıyla pazarda yer alan AT&T o döneme kadar borsada 'SBC' kodunun kullandı. Ancak 2005 yılında yeniden AT&T adının kullanılmaya başlanması şirketin borsadaki sembolünün de değişmesini sağladı. Şirket 2005 yılından itibaren 'T' koduyla borsada yer aldı. Söz konusu hamleden sonra AT&T hisseleri 12 ay sonunda yüzde 35 civarında yükseldi.
Electronic Arts sembol değiştirdi
Oyun sektörünün dünyada en çok bilinen isimlerinden biri olan Electronic Arts da bu listede yer alıyor. Çok değil, 2011 yılında borsadaki olumsuz gidişhatını değiştirebilmek adına sembolünü değiştirme kararı alan Electronic Arts, 'ERTS' yerine 'EA' sembolünü tercih etmeye başladı. Ancak bu süreçten sonrada şirket değer kaybetmeye devam etti. Electronic Arts, sembolün değişmesinden sonraki 12 ayda yüzde 32 değer kaybetti ve hisse başı 14 dolara kadar geriledi.
Teknoloji şirketlerinin dışında Citibank, Harley Davidson, Macy's, Craft Brew Alliance, Santander ve Mondelez gibi markalar borsadaki sembollerini değiştirdiğini paylaşalım.
Sembol değişikliğinin şirketin borsadaki değerlerini direkt etkileyecek bir karar olduğunu söylemek zor. Ancak sembol değiştiren şirketlerin bazılarının kayıpla yola devam ettiği açıkça görülüyor. BlackBerry bu süreçten sonra ne yapacak?