Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Apple Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı John Couch ile görüştü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Apple Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı John Couch ile görüştü

Uzun zamandan beri beklenen Apple'ın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret etmesi bugün gerçekleşti. Söylentilerin aksine Apple CEO'su Tim Cook, Türkiye'ye gelmezken, Apple Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı John Couch Çankaya Köşkü'nü ziyaret eden isim oldu.

John Couch'un Apple'ın eğitimden sorumlu isimlerin arasında yer alıyor. Bu yüzden John Couch'un Türkiye'ye gelmesinin sebebinin Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (Fatih Projesi) temelinde görüşmeler yapmak için olduğunu söylersek sanırım yanılmış olmayız.

apple-abdullah-gul-logo

8 milyar TL'lik ihale

Fatih Projesi'yle 15 milyon öğrenciyi tablet bilgisayar sahibi olması ve toplamda 8 milyar TL'lik yeni bir pazar oluşturacağını paylaşalım. Şu ana kadar iki farklı pilot bölge için yapılan ihaleleri, yerli markalardan General Mobile ve Vestel kazanmıştı. Diyarbakır, Erzurum, Yozgat, Ankara , Balıkesir, Erzincan, Bingöl, Kayseri, İstanbul, Rize, Karaman, Samsun ve Uşak’ı kapsayan söz konusu ihale ile yaklaşık 60 bin adetlik tablet bilgisayara dağıtımı yapılacak.

İşin aslan payı ise geriye kalan 14 milyon adetten fazla tablet bilgisayar ihalesi. Kısmi olarak yapılması planlanan ihaleler ile dağıtılacak tablet bilgisayarlar için Samsung, Motorola, Lenovo, Haier ve ZT gibi markalar ihalelere giriyor.

Apple'ı USB giriş ve iOS engelledi

Apple ise her iki ihaleye, işletim sistemi ve USB giriş desteği olmadığı için katılamamıştı. Şu ana kadar yapılan her iki ihale Android işletim sistemi istenen özellikler arasında. Bu yüzden iOS işletim sistemine sahip olan iPad'ler ihaleye katılamadı.

Apple ve Abdullah Gül arasındaki temaslar, ihaleye iPad'lerin girebilmesi için gerekli şartların maddelere konulması için gerçekleştiğini söylemek yanlış olmaz.

Söz konusu 15 milyon adet tablet bilgisayar ve 8 milyar TL'lik bir ihale olunca sektörün önde gelen şirketlerinin ilgisini çekiyor. Apple'ın Çankaya Köşkü'nü ziyaret ederek, Fatih Projesi'ne katılmak istemesi gelecekte yapılacak olan 14 milyon adetten fazla tablet için gerçekleşecek ihaleyi nasıl etkileyeceğini bekleyip göreceğiz.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı sitesinde yayınlanan Apple ziyaretinin videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

Güncelleme: Serdar Kuzuloğlu kendi blogunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile John Couch görüşmesinin ayrıntılarını paylaştı. Kuzuloğlu'nun paylaştığı bilgilere göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Apple dünyasında A kategorisine alınmasını talep etti. Öte yandan hatalı F klavye, iBooks’un Türkiye içeriğin zenginleştirilmesi ve Apple’ın Türkiye'ye yatırım yapması gibi konuların konuşulduğu Serdar Kuzuloğlu'nun öne sürdükleri arasında.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.