Hem müzisyen hem de Google'da yazılımcı Kaan Tarıman'ın öyküsü

Hem müzisyen hem de Google'da yazılımcı Kaan Tarıman'ın öyküsü

Bu yazıda sizlerle bir yatırım haberini ya da meşhur bir internet girişimi hakkındaki son gelişmeleri paylaşmıyoruz. Bu yazının konusu San Francisco'da Google için çalışan bir mühendis: Kaan Tarıman. Kaan'ı farklı kılan ise aynı zamanda önemli bir müzik geçmişine sahip olması.

Kariyerine İstanbul'da devam ederken "meraktan" iş başvurusu yaptığı Google'da çalışmak üzere yaklaşık bir buçuk sene önce İstanbul'dan San Francisco'ya taşınan Kaan ile hem müzik hem de yazılım kariyerini konuştuk.

Sözü daha fazla uzatmadan çok ilginç bir hikayesi olduğunu düşündüğüm Kaan'la yaptığımız sohbete geçiyoruz.

E. Taylan: Merhaba Sevgili Kaan. Öncelikle kısaca kendinden bahsedebilir misin?

Kaan Tarıman: Ben, şarkı yazmayı ve söylemeyi seven bir mühendisim kısaca. Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenciyken hem Rock Korosu’nda bulundum, hem de Feridun Düzağaç ve Teoman'nın gruplarında enstrüman çaldım ve vokal yaptım. Daha sonra birkaç yıl Atlanta'da yaşadım yüksek lisans ve çalışma amacıyla. Türkiye'ye geri döndüğümde içimdeki müzik tutkusu ağır bastı ve 2010 yılında ilk albümüm yayınlandı. Onu takip eden süreçte klipler çekme ve konserler verme fırsatı da buldum ancak daha sonra Google'dan gelen teklifle tekrar ABD'ye döndüm. Bu sefer California tarafındayım ve şu aralar yine mühendis tarafım ağır basıyor.

Kaan Tarıman Sahnede Beyoğlu'nda sahnede

E. Taylan: Müzik kariyerin nasıl başladı. "Üç Boyutlu Yalnızlık" albümünü biliyoruz, yeni albüm veya konser çalışmaları olacak mı?

Kaan Tarıman: Müzik sevdası çocukken ablamla beraber aldığımız org ve piyano dersleriyle başladı. Lisede ve üniversitede de devamlı aktiftim ancak bunu hep amatör bir ruhla yaptım. Albümümü hazırlarken de, konserlerde de o ruh vardır, sonuçta birinci mesleği müzisyenlik olmayınca insanın bence daha özgür olabiliyor, yapmak istediği sanat açısından. Şu aralar firsat oldukça şarkı yazmaya çalışıyorum. İkinci albüm için bir tema oluşuyor yavaş yavaş, umarım bunları paylaşma fırsatı bulurum. Tabii ki Türkiye'ye geldiğimde orada çaldığım arkadaşlarımla yine konser yapmak istiyorum.

"Teklif geldiğinde karar vermek gerçekten zor oldu"

E. Taylan: Peki Türkiye'de çalışan bir yazılımcı olarak Google/California'ya geçişin nasıl oldu, süreci anlatır mısın?

Kaan Tarıman: Ben Istanbul'dayken ABD'de kullanılan bir yazılım üzerine serbest çalışıyordum. Google'da çalışan yakın bir arkadaşım beni önerdiği için benimle iletişime geçtiler. Aslında niyetim yoktu ama Google'da neler yapıldığını ve mülakatlarda nelerin karşıma çıkacağını merak ettiğim için sürece başladım. Görüşme yapmak için California'ya geldiğimde ise kampüsten ve yaşam tarzından çok etkilendim, dünyanın bilgi merkezinde olduğunuzu hissediyorsunuz. Teklif geldiğinde karar vermek gerçekten zor oldu, çünkü sevdiklerinizden ve ailenizden uzak kalmak hiç de kolay değil.

E. Taylan: Türkiye'de hangi alanlarda yazılım tecrübelerin oldu, Google'da hangi pozisyonda çalışıyorsun.. Biraz bahseder misin?

Kaan Tarıman: Atlanta'dayken doküman görüntüleme ve iş akışı çözümleri üreten bir yazılım grubunda yer aldım. Google'da ise AdWords'ü geliştiren mühendislerden biriyim. Buradaki tecrübe çok farklı oldu çünkü hem geliştirilen sistemler, hem de altyapılar 'state of the art' kalitede. Ürün yelpazesi de çok geniş olduğu için çok değişik problemler üzerinde çalışma fırsatı bulabilirsiniz. Programlama dili olarak Google'da en çok Java, C++ ve Python kullanılıyor.

"Yazılımcılar farklı hobi veya spora yoğunlaşsın"

Kaan Tarıman Google Campus'unde Google Campusünde (Fotoğraf: Ozgun-Faruk Yilmaz)

E. Taylan: Türkiye'den senin gibi yurt dışında çalışmak isteyen yazılımcılara neler tavsiye edersin?

Kaan Tarıman: Mesele yurtiçi-yurtdışı değil bence, neyi, hangi kalitede yaptığın önemli. Daha da önemlisi severek yapıp yapmadığın. Türkiye'deki eğitim sistemi ve sonrasında da iş hayatı, insanların özgür bırakılmadığı ve yarıştırıldığı bir ortam haline gelmiş durumda. Yazılımcılar bu konuda biraz daha şanslı belki çünkü çalışma şartları daha uygun. Yazılımcılara tavsiyem, ekran başında uzun süreler oturmak yerine farklı hobilere ya da spora yoğunlaşabilecekleri bir yaşam tarzı belirlemeleri olabilir. :)

E. Taylan: Hem müzik hem de yazılım ile bu kadar içli dışlı olmak nasıl bir duygu, memnun musun hayatından?

Kaan Tarıman: Evet memnunum. Insanın farklı dallarda şeylerle uğraştığında, yaratıcılığının artacağına inananlardanım. Müzik ve mühendislik dengesi her zaman istediğim oranda olmasa da, ikisini de yapabiliyor olmak beni besliyor. Bu tip dengeleri daha oturaklı kurmuş birçok insan var etrafta, onları örnek almaya çalışıyorum.

E. Taylan: Hiç müziği veya yazılımı bırakmayı düşünüyor musun? Yoksa şu an olduğu gibi sürekli ikisi beraber mi devam edecek hayatında?

Kaan Tarıman: Hayatın ne getireceğini bilemiyoruz tabii ama müziği bırakmak diye bir şey zaten olamaz, amatör ruhla yaptığım için. Yazılımda ise başka tür rollere kayabilirim gelecekte. Şu aralar müziğe mola vermemin esas sebebi bir yaşına gelmiş çok küçük tatlı bir kız, onun için pişman değilim :)

E. Taylan: Çok teşekkürler röportaj için, görüşmek üzere! :)

Kaan Tarıman: Ben teşekkür ederim! Webrazzi ailesine iyi yıllar diliyorum!

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.