2012'nin son çeyreğinde Apple satışları rekor kırdı

2012'nin son çeyreğinde Apple satışları rekor kırdı

Apple, geçen yılın Eylül-Aralık ayları arasına denk gelen 2013 finansal yılı birinci çeyrek bilançosunu açıkladı. Hem gelir hem de cihaz satışı konusunda rekorlara imza atan şirket, Wall Street beklentilerinin altında kaldı.

Apple, 2013 yılı birinci çeyrek bilançosuna göre 54.5 milyar dolar gelire sahip oldu. Şirketin gelirleri, geçen sene aynı dönemde elde edilen 46.3 milyar dolara göre yüzde 17.7'lik artış göstermiş durumda. Apple'ın gelirlerinin 2012 yılı dördüncü çeyrekte 36 milyar dolar olduğunu paylaşalım. Apple'ın, her ne kadar önceki dönemlere göre gelir konusunda başarı yakalamış görünse de Wall Street beklentilerini karşılayamadığını belirtelim.

Kârlılık konusunda Apple'ın başarılı bir finansal dönemi geride bıraktığını görüyoruz. Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri'ne göre (GAAP) Apple, 13.1 milyar dolar kâr açıkladı. Bu rakam, geçen sene aynı dönemle eşit bir seviyeye denk geliyor. 2012 yılı dördüncü çeyrekteyse şirket geçen yılın en kötü kârlılık seviyesine imza atmıştı ve 8.2 milyar dolar kâr açıklamıştı. Açıklanan bu rakam ile şirket, hisse başı 13.8 dolar kâr etmiş durumda.

75 milyondan fazla iOS'lu cihaz satıldı

Gelelim Apple denilince akla gelen ilk cihazlardan biri olan iPhone satışlarına. Apple, iPhone 5 ile borsada tepetaklak oldu ve kullanıcıların beklentilerini karşılayamadığı sık sık tartışıldı. Ancak tüm iPhone modellerinin satışları aynı şeyi söylemiyor. Şirketten açıklanan rakamlara göre söz konusu dönemde 47.8 milyon adet iPhone satışı gerçekleşti. Böylece Apple, iPhone satışı konusunda rekor kırmış oldu. Bu rakamı geçen sene aynı dönemle kıyasladığımızda yüzde 23'lük bir büyüme olduğunu belirtebiliriz.

Apple'ın rekor kırdığı diğer cihaz ise iPad oldu. iPad Mini'nin de etkisiyle iPad satışlarının hızlanarak devam ettiği bilançoya yansıyanlar arasında. Apple, 2013 yılı birinci çeyrekte 22.9 milyon adet iPad satışı gerçekleştirerek, geçen sene aynı döneme göre satışlarını yaklaşık yüzde 33 artırmış durumda.

Mac'ler hayal kırıklığına uğrattı

iPhone ve iPad satışlarındaki bu artış rakamları Mac ve iPod'lar için geçerli değil. Apple'ın 2013 yılı birinci çeyrekte 4.1 milyon adet Mac sattığını görüyoruz. Bu rakamı geçen sene aynı döneme göre kıyasladığımızda yüzde 22'lik bir düşüşten bahsetmek mümkün. iPod satışlarındaysa Apple'ın, söz konusu dönemde 12.7 milyon adet satabildiğini ve geçen seneye göre yüzde 18'lik kaybı bulunuyor.

Sık sık Apple'ın hobi cihazı olarak adlandırılan Apple TV'ler ise 2013 yılı birinci çeyrekte hatırı sayılır satış rakamına ulaştı. Açıklanan rakamlara göre söz konusu dönemde 2 milyon adet civarında Apple TV satışı gerçekleşti. Bu rakamı, geçen sene aynı dönemle kıyasladığımızda yüzde 60'lık bir büyümenin gerçekleştiğini paylaşalım.

Yatırımcılar bilançoyu beğenmedi

Bilançoyla beraber Apple CEO'su Tim Cook'tan ilginç açıklamalar geldi. 2013 yılı birinci çeyrekte 75 milyon adetten fazla iOS cihaz satıldığını söyleyen Tim Cook, üreticilerden parça alımını durdurmadıklarını ifade etti. Öte yandan Tim Cook'un iOS 6'daki Apple Maps için çalışmaların hızla sürdüğünü de sözlerine eklediğini belirtelim.

Apple'ın 2013 yılı birinci çeyrek bilançosu şirketin borsadaki yatırımcısını memnun etmedi. Şirket, seans sonrası işlemlerde son bir yıldaki en fazla kaybı yaşadı. Borsada yüzde 10'dan fazla değer kaybeden Apple, hisse başı 458 dolara kadar gerilemiş oldu.

Rakamlara bakıldığında Apple oldukça başarılı bir yılı geride bıraktığını söyleyebiliriz. Ancak Wall Street analistleri paylaşılan bu bilançodan daha fazlasını bekliyordu. Borsada 500 doların altına düşen Apple'ın hızla 450 dolara kadar gerilemesi şirketin beklentileri karşılayamadığının en iyi örneği olarak karşımıza çıkıyor. Bu süreçten sonra Apple ne gibi hamlelerde bulunacağını bekleyip göreceğiz.

Rakamlarla Apple'ın 2013 yılı birinci çeyreği

  • 54.5 milyar dolar gelirle 13.1 milyar dolar kârın sahibi oldu.
  • 47.8 milyon adet iPhone satıldı.
  • 22.9 milyon adet iPad satışı gerçekleşti.
  • Geçen sene aynı döneme göre yüzde 22 düşüşle 4.1 milyon adet Mac satıldı.
  • 12.7 milyon adet iPod satışı gerçekleşti.
  • 2 milyondan fazla Apple TV satıldı.
  • iCloud kullanıcı sayısı 250 milyona ulaştı.
  • Apple mağazaları 6.4 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi.
  • Apple gelirlerinin yüzde 61'i diğer ülkedeki satışlardan elde edildi.
  • Çin'deki satışlar yüzde 67 artarak 6.8 milyar dolara ulaştı.
  • Avrupa ülkelerindeki satışlar yüzde 11 yükselerek, 12.5 milyar dolar oldu.
  • Apple nakit parası 137 milyar dolara çıktı.
  • Şirketin hisseleri seans sonrası işlemlerden yüzde 10 değer kayberek, 459 dolara geriledi.
  • Apple'ın şu anki piyasa değeri 483 milyar dolar civarında.
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.