Yandex, CERN ile yaşamın cevaplarını arıyor [DLD 2013]

Yandex, CERN ile yaşamın cevaplarını arıyor [DLD 2013]

DLD 2013 Konferansı’nda öğleden sonraki oturumlar arasında yeni nesil arama paneli sonrasında sahneye Yandex'in kurucusu ve CEO'su Arkady Volozh çıktı.

Aslına bakarsanız ben de, salondaki konuşmacılar da Yandex kurucusu ve CEO'sunun "iş" konuşmasını, arama motorları üzerine bir sunum yapmasını bekliyorduk. Fakat beklenen olmadı. Yandex'in Türkiye'ye girme sürecinde sık sık ülkemize gelen ve yakından tanıdığımız Arkady Volozh, salondaki dinleyenler arasında fizikçi olup olmadığını sorarak sunumunu yapmaya başladı.

Yandex CEO'su, Yandex ile ilgili farklı bir duyuru gerçekleştirdi ve Yandex'in CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) ile yaptığı işbirliği hakkında konuştu.

Bir Rus firmasının, Avrupalıların Amerika ve Rusya ile olan nükleer enerji yarışında geri kalmamak için kurdukları CERN ile işbirliği yapması her ne kadar biraz garip karşılanabilecek olsa da, Yandex, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı deneyi için teknolojisini kullanıma sunuyor.

1980 yılından itibaren çok fazla deney yapılmadığını ancak çok fazla teorinin var olduğunu söyleyen Yandex CEO'su Arkady Volozh, bu konuda daha fazla deney yapılması gerektiğini söylüyor. Bu nokta da devreye Yandex'in algoritması MatrixNet giriyor. Kısaca bahsetmek gerekirse MatrixNet Yandex'in arama motoru algoritması ve karşınıza en iyi sonucu çıkmanızı sağlayan yapı. Ancak MatrixNet'in deneylere nasıl yardımcı olacağını soracak olursanız, pek çok ihtimali hesaplayan bu algoritma yapısı, pek çok deneyin yapılmasını hızlandırıyor.

Rusların akademik kod yazma konusundaki maharetlerini düşünürsek, Yandex'in CERN'e kendi ürettiği teknolojisi ile böylesine bir katkı yaratması da büyük bir değer.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.