Nokia 4. çeyrekte 15.9 milyon akıllı telefon sattı

Nokia 4. çeyrekte 15.9 milyon akıllı telefon sattı

Cep telefonu dünyasının eski kralı Nokia 2012 yılının son çeyreğini olumlu bir çizgiyle kapatıyor. Şirketten yapılan açıklamaya göre 4. çeyrekte 4.4 milyon Nokia Lumia satıldı. Asha serisi telefonların satış sayısı ise Windows Phone 8'li cihazların iki katından fazla.

Açıklanan satış rakamlarına göre 3. çeyrekte 2.9 milyon olan Lumia satışları son çeyrekte 1.5 milyonluk bir artış göstermiş. Nokia'nın dokunmatik ekranlı Asha temelli telefonlarının satışı 9.3 milyon, Symbian serisi akıllı telefonların satış saysı ise 2.2 milyon olmuş. Yani toplamda Nokia'nın akıllı telefon satış sayısını toplamda 15.9 milyon olarak belirtiyor.

Symbian ve Asha serisinde akıllı telefon tartışması yapılsa da Nokia bu sonuçların beklenenden iyi performans olduğunu söylüyor. Nokia'nın operasyon giderleri de düşüşe geçmiş ki zaten bu konuda gerekli adımların atıldığını ve Nokia'nın en azından çalışan tarafında küçülmeye başladığını biliyoruz.

Nokia çok çeyrekte Cihazlar ve Servisler kategorisinde 4. çeyrek satışlarını 3.9 milyar euro olarak öngörüyor. 2012 için toplam cihaz satışını da 86.3 milyon adet olarak belirtiyor. Mobil cihaz satışlarından yaklaşık 2.5 milyon euro bekleniyor.

Cep telefonu üreticileri arasında iyi günler göremeye en çok ihtiyacı olan şirket hiç şüphesiz Nokia. Neyseki Android ve iOS'un gazabına uğrayan Finlandiyalı üretici Windows Phone ile 4. çeyrekte belini doğrultuyor gibi. HTC'nin düşüşe geçmiş olması da Nokia için ayrı bir olumlu durum. Windows 8'in pazarının büyümesi de hiç şüphesiz Microsoft'un kurumsal gücüyle Nokia'ua yarayacak.

Açık kaynaklı Ubuntu Phone ve Firefox OS piyasaya çıkmaya hazırlanırken Android'e yeşil ışık yakan Nokia'nın bundan sonra akıllı telefon pazarında nasıl bir yer alacağını izlemek keyif verici olacak.

Bu arada Nokia'nın Lumia 920 ve Lumia 820'yi Hindistan pazarına henüz sunmaya başladığını da hatırlatalım. Lumia 620 de Şubat ayında Hindistan pazarında olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.