E-ticaret ABD de internet yatırımcılarının gözdesi [Rapor]

Belirli periyotlarla yatırım raporlarını paylaştığımız CB Insights, geride bıraktığımız yılı özetleyen yeni bir çalışma paylaştı.
E-ticaret ABD de internet yatırımcılarının gözdesi [Rapor]

cb insights abd girisim yatirimlariBelirli periyotlarla yatırım raporlarını paylaştığımız CB Insights, geride bıraktığımız yılı özetleyen yeni bir çalışma paylaştı. 'The Tech IPO Pipeline' adlı rapor yatırım şirketlerinin performansını ve IPO'ya giden yolda teknoloji şirketlerini masaya yatırıyor.

Rapora göre ABD'de risk sermayesi şirketlerince veya özel sermaye fonuyla beslenen değeri 100 milyon doların üzerinde olan 472 teknoloji şirketi var. Elbette bu değerlemelerin bazıları tahminlere dayansa da CB Insight'ın derlediği rakamlar hangi endüstrilerin ve şirketlerin borsaya açılma yolunda olduğunu göstermeye yetiyor.

2012 yatırım performansı 2010 ve 2011'in arasında

Aşağıdaki tablo 1998-2012 arasında yıllık yatırım ve anlaşma gelişimi gösteriyor. Oldukça önemli bu sıralamaya göre 2011'de yaşanan büyük çıkış (neredeyse 2010'un iki katı), 2012'de dengelenmiş. 2012'de son iki yılın ortalamasına yakın seviyede, 7.156 milyar dolar tutarında bir yatırım var. Bu tutar 274 anlaşmaya yayılmış.

cbinsights

ABD'de internet ve yazılım temelli yeni şirketler daha çok biliniyor ama yatırım mevzu bahis olunca işler değişiyor. Elektronik, mobil ve telekomünikasyon, bilgisayar donanımları ve hizmetleri sektör olarak internet ve yazılım sektörüne yapılan yatırımları hacmen geride bırakıyor.

Tüm bu verileri işleyen CB Insights risk sermayesi (RS) şirketlerinin performansını da yatırım sınıfları açısından sıraya koymuş. Toplam yatırım sayısına göre yapılan sıralamada Sequoia Capital ve Intel Capital 35'er anlaşma sayısıyla ilk sırada yer alıyor. Intel Capital'ın hiç çekirdek yatırımı yok. 3. sıradaki Accel Partners ise 16 A Serisi yatırımla göze batıyor.

En popüler kategori E-ticaret

Yatırım kategorisi temelinde sıralama yapıldığında ilk sırada e-ticaret geliyor. Demek ki Türkiye'de de bu yöndeki girişim sayısını ve yatırımları sürekli acaip karşılamamak gerekiyor. E-ticaret kategorisini reklam teknolojileri, telekom hizmetleri ve veri depolama/yönetim kategorileri takip ediyor.

cb insights yatirim eticaret

Rapordan bahsedebileceğim bir kaç önemli nokta da şunlar;

  • Yatırım alan şirketlerin yüzde 82.4'ü şirketlere veya B2B iş yapıyor. Yani son kullanıcıya dönük şirketlerin oranı yüzde 20'den. 472 şirketin sadece 83 tanesi son kullanıcıyı hedefliyor.
  • Araştırmaya konu olan 100 milyon doların üzerindeki 472 şirketin 4 tanesi ilk yatırımı bundan tam 14 yıl önce, 1998'de almış. 2006 ve 2007 şirketlerin ilk yatırıma ulaşması anlamında en hareketli yıllar olmuş.
  • Yatırım sınıflamasındaki şirketlerin yaklaşık yüzde 20'si özel sermaye fonlarınca desteklemiş. A ve B Serisi yatırımların payı yüzde 10 civarında. Gerisi C Serisi ve üzerindeki yatırımlar.
  • Araştırmaya dahil olan internet şirketleri en geniş sektörü oluşturuyor. ABD'de 100 milyon doların üzerinde değerlemeye sahip ve risk sermayesi şirketlerince veya özel sermaye fonuyla beslenen 229 internet şirketi var.
  • Kaliforniya halen New York ve Massachusetts'in çokönünde.
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.