Tablet 2013’te dizüstü bilgisayarları geçecek

Tablet 2013’te dizüstü bilgisayarları geçecek

Tablet kullanımı artıyor ve artış hızı dizüstü bilgisayarlarları eninde sonunda yakalayacak. Daha önceki tahminler tabletlerin 2016’da dizüstü bilgisayarların tahtını ele geçireceği yönündeydi. Fakat NPD’nin son yayınladığı rakamlara göre tabletlerin zirveye yerleşmesi beklentilerden çok daha erken, 2013 içerisinde gerçekleşecek.

NPD’nin 2013 için dünya çapındaki dizüstü bilgisayar satış beklentisi 207 milyon adet. Bu yıl içerisinde tabletlerin ulaşacağı tahmin edilen satış rakamı ise tam 240 milyon adet. Yani bundan sadece 2 yıl önce tabletlerden yaklaşık 3 kat fazla satan dizüstü bilgisayarların satışı ilk defa tabletlerin gerisinde kalacak gibi görünüyor…

Rapora göre tabletler bir yıllık dönem içerisinde satışlarını tam yüzde 64 artırmış olacaklar. Bu son derece etkileyici bir artış oranı fakat ne derece gerçekçi? Ayrıca aynı NPD’nin bundan yaklaşık 6 ay öncesinde tabletlerin zirveye ulaşmasının 2016’yı bulacağını söylemişti.

Tablet

NPD, tüm analistlerin 2013’ün tabletlerin yılı olacağı konusunda hem fikir olduğunu söylüyor. Çok kısa süre önce yayınladıkları rapordaki hatalarının ise Apple’ın rakiplerini hafife almaktan kaynaklandığını belirtiyorlar. iPad satışları oldukça iyi gidiyor ama özellikle Android tabanlı daha ucuz tablet alternatiflerin satışları beklentilerin ötesine çıkmaya başladı bile.

Tabi Apple’ın rakiplerinin güç kazanması ortaya farklı model seçeneklerini de getiriyor. Tabletlerde kullanılan dokunmatik ekranların fiyatlarının hızla düşmesi, firmaların pek çok farklı ebatta ekran seçeneklerini de sunmasını sağlıyor.

tablet-screen

NPD’nin rakamlarına göre 2011 yılında en yaygın ekran boyutu Apple’ın iPad’i sayesinde 9,7 inç idi. 2012’de 9,7 inç aynı oranı koruyamasa da yine lider konumdaydı. Diğer öne çıkan iki ekran boyutu ise 10,1 ile 7 inç olmuştu.

2013’te beklentiler 9,7 inç ekranların, 10,1 – 7,9 ve 7 inç’in gerisinde kalacağı yönünde. Sonraki yıllarda ise bu dört ebatın en yaygın boyutlar olması bekleniyor ama aralarında en popüleri 7,9 inç olacak gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.