Mobil cihaz sahipleri işletim sistemlerine ne kadar bağlı?

Mobil cihaz sahipleri işletim sistemlerine ne kadar bağlı?

Bir mobil cihazın işletim sistemi tüketiciler açısından satın alma kararındaki en önemli detaylardan biri. En azından genel kanı bu yönde, fakat Accenture’ın yaptığı son araştırma bu alandaki güçlü oyuncuların tedirgin edebilecek bazı bulgular içeriyor.

Araştırmaya göre mobil cihaz tüketicilerinin yüzde 66’sının mobil cihazlarının işletim sistemine çok kuvvetli bir bağlılıkları yok. Yani her 3 kullanıcıdan ikisi daha iyi bir alternatif bulduklarına inandıkları anda iOS, Android veya Windows işletim sistemine sahip cihazlarını bir kenara bırakmaya hazırlar.

Araştırmada kullanıcıların yüzde 23’ünün daha iyi bir kullanıcı tecrübesine sahip bir alternatif bulursa cihazını değiştirmeye hazır olduğu ortaya çıktı. Diğer bir yüzde 23’lük kesim ise daha yenilikçi servis ve uygulamalar için değişikliğe gidebileceğini söylüyor. Daha da ilginç olan ise tüketicilerin yüzde 24’lük bölümü pazardaki diğer alternatifleri tecrübe edebilmek için bile cihazlarını değiştirebilecek durumda olduklarını belirtiyorlar.

Mobil cihaz sahipleri işletim sistemlerine ne kadar bağlı?

Yani kısacası mobil cihaz kullanıcılarının önemli bir kısmında marka sadakati oldukça düşük bir seviyede. Bu durum pazarın iki hakimi Apple ve Google için pek de iyi bir haber değil. Çünkü bu durum sahip oldukları kullanıcı kitlesini ellerinde tutabilmek için ekstra çaba sarf etmeleri gerektiğini gösteriyor.

Diğer yandan Microsoft gibi bu alanda biraz daha geriden gelen firmalar içinse bu tablo son derece olumlu. Çünkü en azından rakipleri tercih etmiş olan kullanıcıları elde etmesinin imkansız olmadığını gösteriyor.

Araştırmada ayrıca kullanıcıların yaklaşık yüzde 20’lik bir kısmı ise mobil cihazlarının işletim sistemini neredeyse hiç önemsemedikleri ortaya çıktı. Tercih ettikleri bir işletim sistemi olmadığı gibi bu kullanıcıların bir kısmı işletim sistemlerinin ne olduğunu bile bilmiyorlar. Bu tip kullanıcılar için tablet veya akıllı cihazlarda yazılımdan çok donanımsal özellikler önem taşıyor.

Mobil cihaz sahipleri işletim sistemlerine ne kadar bağlı?

11 ülkeden 11 binin üzerinde tüketicinin katılımı ile hazırlanan araştırmaya göre bir tablet veya akıllı telefon alırken kullanıcıların öncelikle önemsediği faktörler sırasıyla şöyle: Fiyat, güvenlik, ekran çözünülürlüğü ve ekran boyutu. Tabletlerde beşinci sırada işletim sistemi gelirken, akıllı telefonlarda beşinci sırada tasarım geliyor.

Aşağıda ise Acceture’ın konuyla ilgili hazırladığı infografiği bulabilirsiniz. İnfografiği daha yakından incelemek için üzerine tıklamanız yeterli.

Mobil cihaz sahipleri işletim sistemlerine ne kadar bağlı?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.