Dijital ekosistemin lokomotifi olan dijital reklam sektörü, 2012 yılında göz dolduran bir performansa imza attı. Her ne kadar yılın ilk yarısında sektör hayal kırıklığına da uğrasa, ikinci yarıda tam gaz yoluna devam etti. Sektörde finansal hacim büyürken, yanında reklamveren sayısını da götürdü.
2012 yılını değerlendirdiğimiz, 2013 yılı öngörülerine yer verdiğimiz yazı dizimizin bu seferki konusu dijital reklam. Sektörün önde gelen isimlerini bir araya getirdiğimiz yazı dizisinde, 2012 yılına damgasını vuran eğilimler ve 2013 yılında dikkat çekecek yeniliklere yer verdik.
41? 29! Kurucusu Alemşah Öztürk, MedyaNet Genel Müdürü Rima Erdemir, mobilike Kurucu Ortağı Şekip Can Gökalp, Reklamz Yönetim Kurulu Başkanı Orkun Tekin ve Useful Ideas Kurucusu Özgür Alaz dijital reklam sektörünü değerlendirdiğimiz yazımızın konukları arasında. Lafı çok uzatmadan sözü Türkiye'deki dijital reklam sektörünün önde gelen isimlerine bırakıyoruz.
"Dijital reklam bütçeleri artı"
41? 29! Kurucusu Alemşah Öztürk
Dijital reklamcılık alanında Türkiye'nin büyümeye ve global pazarda ilgi çekmeye devam ettiğini söyleyen 41? 29! Kurucusu Alemşah Öztürk, hem dijital reklam satın almaların, hem de proje üretimi konusunda bütçelerin arttığını söylüyor. Alemşah Öztürk, global ekonomideki kararsızlıkların ve uluslararası markaların dijital yatırımlarını 2012'nin ilk yarısını olumsuz etkilediğini söyleyerek, "Yılın ilk yarısında yaşanan bu olumsuz hava, üçüncü ve dördüncü çeyrekte kapatıldı" diyor.
41? 29! açısından oldukça başarılı bir yıl geçirdiklerini dile getiren Alemşah Öztürk sözlerine şu şekilde devam ediyor: "41? 29! un hedefi her zaman kontrollü büyüme olmuştur. Zira birincil hedefimiz var olan müşterilerimize en iyi hizmeti verebilmek ve bunu yaparken kendimizi ileriye taşımaktır. Bu yüzden büyüme hızımızı kontrol etmeye çalışıyoruz. Ama gözüken o ki, sektör verileri doğrultusunda bizde de bir büyüme gözüküyor."
2013 yılında öncelikli olarak alt kadro yapılanmalarını geliştirmek olduğunu sözlerine ekleyen Alemşah Öztürk, global pazarda iş yapmaya odaklanacaklarını söylüyor.
"2013'te Real Time Bidding kavramını sıkça duyacağız"
MedyaNet Genel Müdürü Rima Erdemir
IAB Adex raporuna göre dijital reklam yatırımlarının, geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 34.4 arttığını belirten MedyaNet Genel Müdürü Rima Erdemir, "Sektörümüzde düzenlenen konferans, eğitim ve yarışmalara katılımların da oldukça arttığını ve dijitale olan ilginin her geçen gün hızla arttığını görüyoruz. Örneğin Webrazzi Summit’in 2012’de bir oteli kaplayan katılımcılarını 2013’de daha büyük bir mekanda ağırlayacağını biliyoruz" şeklinde konuşuyor.
Rima Erdemir, format bazında online videonun hızlı yükselişinin 2012’ye damgasını vurduğunu söyleyerek, MedyaNet’in video envanteri Midyo ile reklamverenlere Türkiye’nin en geniş premium içeriğe sahip online video platformunu sunduklarını dile getiriyor. Display kategorisinde performans kampanyalarının dikkat çektiğini belirten Rima Erdemir, her bir gösterim için en uygun teklifi veren reklamverenin reklamının gösterilmesini sağlayacak RTB (Real Time Bidding) modelinin etkili bir kampanya modeli olarak sunulacağını sözlerine ekliyor.
Rima Erdemir sözlerine şu şekilde devam ediyor: "Display tarafındaki RTB alanında Türkiye henüz yolun başında olmakla birlikte elbette bazı gelişmeler var. Bu alanda 2012 başlarında yeni bir organizasyonel yapılanmayla MedyaNet Performans’ı kurduk ve şu an kullandığımız teknoloji tamamen RTB altyapısına dayanıyor. Dolayısıyla bu alanda da sektördeki öncülüğümüz devam etmekte. Ayrıca yakın zamanda bu alanda başka yatırımlarımız da olacak. Bazı yeni kavramları ve teknolojileri daha sektörümüze kazandırmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla 2013’te RTB’yi sıkça duymaya hazır olalım."
Mobil kullanım penetrayonunun ve geçirilen sürenin hızlı yükselişine rağmen bunun reklam yatırımlarına yansımadığını belirten Rima Erdemir, yakın gelecekte cihazlar arasındaki keskin çizginin kalkacağını ve sürekli iletişim için pazarlamacıların mecraya hak ettiği yatırımı yapacağını dile getiriyor. Rima Erdemir, ayrıca 2013 yılında özellikle lokasyon bazlı yaratıcı uygulamaların mecrayı daha da dikkat çekici hale getireceğini söylüyor.
"Mobile yatırım yapmayan şirketler, mobilin önemini farketti"
mobilike Kurucu Ortağı Şekip Can Gökalp
2012 yılında mobildeki parlak ışığın farkedildiğini söyleyen mobilike Kurucu Ortağı Şekip Can Gökalp, markaların mobil reklama yatırım yaptığını, mobil uygulama ve mobil web sitelerini geliştirdiklerini ifade ediyor. Şekip Can Gökalp, mobile henüz yatırım yapmayan markalar tarafından mobilin önemi fark edildiğini söylüyor.
Mobilike'ın sektörde olan lider konumunu daha da güçlendirdiğini dile getiren Şekip Can Gökalp, "100’ün üzerinde yayıncıya ulaştık. madvertise ile birlikte iş alanımızı Avrupa ve Orta Doğu'ya genişlettik. Gelecek yıllarda sektörümüzün konuşacağı konulara teknoloji ve ürün yatırımı yaptık" şeklinde konuşuyor.
Mobil cihazlar üzerindeki reklam alanlarının büyük oranda reklamverenler tarafından kullanılmadığını ifade eden Şekip Can Gökalp, yönünü mobile çeviren oyun ve e-ticaret şirketlerinin, mobil odaklı olarak doğup büyümeye çalışan start-up’ların performans pazarlaması yapmak üzere mobildeki yerini alacağını söylüyor.
"Bilgi ve teknolojileri yurtdışına ihraç etmeye başladık"
Reklamz Yönetim Kurulu Başkanı Orkun Tekin
Online reklamcılık sektörünün online video ve mobil etkisiyle 2012 yılını da beklenildiği gibi agresif bir büyümeyle kapattığını söyleyen Reklamz Yönetim Kurulu Başkanı Orkun Tekin, e-ticaret odaklı reklamverenlerin yoğun medya satın alma ve iletişim trendinde olduklarını belirtiyor. Orkun Tekin, online reklam yatırımlarının en büyük 500 marka kategorisinde ortalama yüzde 25-30 civarında büyüdüğünü dile getiriyor.
2012 yılında ilk defa ürettikleri bilgi ve teknolojileri yurtdışına ihraç etmeye başladıklarını söyleyen Orkun Tekin, sözlerine şu şekilde devam ediyor: "Vidyoda ile video reklam teknolojimizi Macaristan ve Polonya'ya ihraç ettik ve çok güzel sonuçlar almaya başladık. Arama motoru reklamcılığı alanında yıllardır kendi kullanımımız için ürettiğimiz teknoloji ve lisanslarımızı da (SEM) Polonya , Macaristan da hizmete sunduk şimdide Orta Doğu pazarının kullanımına açmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye dijital medya sektöründe bir ilk olan bu ihracat ve icraatlarımızı 2013 de de büyüterek sürdürmek ise en önemli arzumuz."
2013 yılında online reklamcılığın yine tüm dikeylerinde hızlı bir büyüme eğilimi öngördüklerini belirten Orkun Tekin, online video'nun bu sene TV bütçelerinden önemli paylar alacağını ve şaşırtıcı bir büyüme içerisine gireceğini dile getiriyor. Orkun Tekin, mobilin ise 2017 yılına kadar en az yüzde 50 büyüme mottosunu koruyacağını da sözlerine ekliyor.
"Orta ölçekli şirketler dijital pazarlamaya bütçe ayırmaya başladı"
Useful Ideas Kurucusu Özgür Alaz
2012 yılında büyük reklamverenlerin yanı sıra orta ölçekli birçok şirketin dijital pazarlama iletişimine bütçe ayırdığını belirten Useful Ideas Kurucusu Özgür Alaz, ana kanalı dijital olan firmaların iletişim harcamalarında ciddi cirolara ulaştığını ifade ediyor. Özgür Alaz, geçen senelerde dijital ajanslar tarafından küçük görülen e-ticaret şirketlerinin artık kritik müşteriler arasında yerini aldıklarını söylüyor.
Pazarlama iletişimi yıldızının sosyal medya olduğunu söyleyen Özgür Alaz, "Twitter mecra/bütçe olarak en büyük çıkışı yaptı. Dijital kampanya dönemi biterken sonraki adıma hazırlanmak için ajans olarak birçok teknoloji platformu geliştirdik. Büyüme ve teknoloji geliştirme olarak hedeflerimizle paraleliz" şeklinde konuşuyor.
2013 yılında utility marketing yani fayda odaklı projelerle pazarlamaya tekrar heyecan katmaya çalışacağını dile getiren Özgür Alaz, bu alana yönelik yeni platformlar geliştirdiklerinin bilgisini veriyor. Özgür Alaz, "pazarlama teknolojisi" üreten bir şirket olarak ihracat yapabilmeyi hedeflediklerini belirtiyor.
Sonuç olarak
Hızla büyüyen dijital reklam sektörü 2012 yılından mutlu bir şekilde ayrılıyor. Mobil ve online video reklamcılık kategorileri 2011 yılına göre daha iyi bir kullanım seviyesine ulaşırken 'Real Time Bidding' ve konum bazlı dijital reklamcılık modelleri 2013'te daha fazla kullanılacağa benziyor. Ancak en çok dikkatimizi çeken noktalar arasında ihracat bulunuyor. Türkiye'de üretilen dijital reklam teknolojileri çok yüksek oranda olmasa da ihraç edilme fikrinin sektörün önde gelen isimlerinden duyulmasını oldukça önemli bulduk.