Samsung’dan Ericsson’a çok riskli bir dava

Samsung’dan Ericsson’a çok riskli bir dava

Patent savaşları bütün hızıyla devam ediyor. Var olan patent sistemi aslında fikir sahiplerinin dev firmalar karşısında ezilmelerini önlemek amacıyla ortaya çıkmış olsa da, bugün patentler söz konusu devlerin kendi aralarındaki rekabetin en önemli enstrümanlarından biri haline geldi.

Büyük firmalar arasında bir patent davasında taraf olmayan neredeyse kalmadı. Bu konudaki son dava ise Samsung ile Ericsson arasında görülecek. Samsung, kendine ait patentleri ihlal ettiği gerekçesi ile Ericsson’un bazı cihazlarının ABD’deki satışının engellenmesi için mahkemeye başvurdu.

Ama son zamanlarda hemen her patent davasında olduğu gibi bu davanın da bir geçmişi var. Hikaye aslında 2 yıl kadar öncesine kadar uzanıyor ve bu davada adı geçmesi de Apple’ı da yakından ilgilendiriyor…

2 yıl sonunda anlaşamadılar

2001 ve 2007 yıllarında Ericsson’a ait patentlerin lisansını alan Samsung lisans süresi dolunca anlaşmayı yenilemeyi reddetmiş ve bundan yaklaşık 2 yıl önce Samsung ve Ericsson bir patent anlaşması için masaya oturmuştu. İki firma bu kadar uzun süredir konuyla ilgili 24 patentin lisans anlaşması konusunda bir orta yol bulamadılar.

Bunun üzerine yaklaşık bir hafta önce Samsung’a patent ihlali gerekçesi ile dava açmıştı. Samsung ise Ericsson’un bu davasına yanıtı mahkemede vermeye karar vermiş durumda. Üçüncü çeyrekte karlılığı yüzde 42 oranında düşen Ericsson için patent lisansından elde edilecek gelir oldukça önemli. Yakın zamanda elemanlarının yaklaşık yüzde 9’luk bir kısmını işten çıkartacağını duyuran Ericsson’un elinde 30 bin civarı patent ve bu patentlerle ilgili 100 farklı anlaşma bulunuyor. Samsung ile davalık olmasının neden ise bu 30 bin arasında yer alan 24 patent.

Samsung bindiği dalı mı kesiyor?

Aslında Samsung’un anlaşmaya yanaşmaması, hatta karşı davası açması büyük ihtimalle Ericsson için de bir sürpriz olmuş olmalı. Çünkü Samsung bu anlaşmaya yanaşmayarak ciddi bir risk alıyor. Samsung’un 2 yıl süren görüşmeler sonucunda Ericsson’u “adil olmayan patent kullanımı” ile suçluyor.

Bu sırada Apple’ın da Samsung’u benzer şekilde suçladığı biliniyor. Üstelik Samsung’un adil olmadığı gerekçesi ile itiraz ettiği Ericsson’un şartları aslında, kendisinin Apple’a karşı önerdiklerinden daha ağır değil. Yani Samsung bu davayı kazanırsa, sonuç Apple’a yarayacak. Apple da bu davayı örnek göstererek Samsung’un kendisini adil olmayan bir patent anlaşmasına zorladığı iddiasıyla davayı kazanabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.