Big Data yani büyük veri konusu üzerine son yıllarda sıkça konuşulur oldu. Hiç kuşku yok ki yakın gelecekte de verinin ve verinin analizine duyulan ihtiyacın artmasıyla birlikte büyük veri konuşulmaya devam edecek.
Kendi başına bir uzmanlık alanı haline gelen büyük veri konusuyla uğraşan çoğu proje ve şirket, belirli noktalarda hazır çözümler kullanmayı tercih ediyor. Biz de bugün büyük veri ile ilgilenenlerin kullanabileceği yazılım çözümleri ve teknolojilerininin küçük bir listesine yer vermek istedik.
İlk konuğumuz daha önce de Webrazzi'ye konu olan mobil uygulamalar için analiz aracı, Flurry. Twitter'ın günlük tweet trafiğinin yaklaşık 3 katı kadar veriyi, kendisi ile entegre olan mobil uygulamalardan toplayan Flurry; Android, iOS, Windows Phone ve Blackberry üzerinde çalışabiliyor.
230.000 uygulamayı bünyesinde barındıran Flurry, her ay 700 milyon mobil cihaza ulaşıyor. Sahip olduğu bu veriler ve pazarın geleceği ile yıldızı parlayan şirket, aldığı yatırımlar ile birlikte yıllık 100 milyon dolar kar eden bir yapıya büründü.
Continuuity ise Facebook (Jonathan Gray) ve Yahoo'da (Todd Papaioannou) büyük veri üzerine çalışan 2 mühendisin kurucusu olduğu bir startup. İçerisinde Andreessen Horowitz'in de bulunduğu bir gruptan 10 milyon dolar yatırım alan California merkezli şirket, büyük veri konusunda yazılımcıların kullanabileceği bir PaaS (Platfrom as a Service) olmayı hedefliyor.
Çoğu ürünü henüz beta aşamasında olan Continuuity, Hadoop ve Hbase gibi konularda kendisi ispatlamış 2 kurucu ortağı ve aldığı yatırımlarla dikkat çekiyor.
Texas/ABD merkezli şirket, kullandığı teknolojiler ve bulut çözümleriyle Continuuity'ye oldukça benziyor diyebiliriz. Kısa bir süre önce Infochimps Enterprise Cloud isimli ürününü yayına alan şirketin, Cloudera ve Rackspace gibi araçlarla da çeşitli ortaklıkları bulunuyor.
Kontagent, aralarında EA Sports, BBC ve Warner Bros gibi isimler bulunan müşteri kitlesine, sosyal ve mobil internet dünyalarına özel analiz araçları sunuyor. Sistem üzerinde her bir saniyede 10.000 adet sosyal tetikleme gerçekleşiyor. Ayrıca şirket kSuit aracı ile müşterilerinin kullanıcı panellerine mobil cihazlarından (iOS) da ulaşmasına olanak veriyor.
Precog
Precog ise hem bir Startup Weekend, hem de TechStars girişimi. Kendilerini bu yazıda tanıttığımız diğer şirketlerden ayıran ise yazılımcılar için geliştirdikleri Labcoat IDE isimli platform. Bu platform sayesinde yazılımcılar, Quirrel sorgu dilini kullanarak özelleştirme yapabiliyorlar. Şirketin iddiasına göre söz konusu platfromu yazılımcı olmayan kişilerin bile kullanabileceği yönünde.
StatsMix ise oldukça sade ve net bir büyük veri analiz aracı. Colorado/ABD merkezli şirket, aynı zamanda bir TechStars üyesi. Servis üzerinde toplanan birçok veriye ek olarak diğer istediğiniz özellikleri de kendiniz tanımlayarak takip yapabiliyorsunuz. StatsMix'in gelişmiş kontrol paneli üzerinde bu verilerin görselleşmiş sonuçlarına ulaşmanız, dilerseniz düzenli raporlar almanız ise mümkün.
Listenin tamamına ise şuradan ulaşabilirsiniz.