"E-ticaret başkenti hangi şehirdir?" diye sorsak cevap hiç şüphesiz İstanbul olur. Ticaretin olduğu kadar, e-ticaretin başkenti de İstanbul. Fakat tabii ki tüm e-ticaret siteleri İstanbul'da yer almıyor. İzmir'den, Ankara'dan, pek çok farklı şehirden farklı oyuncular görüyoruz sektörde.
Bu dosya konumuzda, sizler için İzmir'in e-ticaret girişimlerine göz atacağız.
İzmir gelişmekte olan ve şu an bulunduğu noktanın çok daha ilerisini hak eden bir şehir. Coğrafi olarak "Türkiye'nin Silikon Vadisi" yakıştırması da yapılıyor İzmir'e. Araştırmalarım sonucunda ulaştığım İzmir'deki bazı e-ticaret sitelerinden, kendilerini Webrazzi'ye anlatmalarını istedim. Onlar da beni kırmadı ve şu an ilk bölümünü okuduğunuz bu dosya konusu oluştu. İşte İzmir'in en önemli e-ticaret siteleri;
Ereyon, "ekonomik reyonlar" sloganı ile faaliyetini Çiğli'deki merkezinden yürütüyor. Sektörde 8'inci yılını tamamlayan Ereyon, belki de İzmir'in en bilindik e-ticaret markalarından.
En çok siparişi İstanbul'a gönderiyorlar ve müşteri memnuniyeti konusunda oldukça hassaslar. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız şirketin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Ülkü, İzmirli 30 gence istihdam sağlamaktan ve İzmir ekonomisine katkı sağlamaktan dolayı mutlu olduklarını ifade ediyor.
İzmir'in ekonomisinin de kendine yeter bir düzeyde olduğunu ifade eden Aziz Ülkü, yaşamın kolay olmasını da İzmir'in avantajları arasında sıralıyor. İthalatçıların, tedarikçilerin ve ticaretin merkezinin İstanbul olması sebebiyle diğer e-ticaret sitelerine nazaran daha fazla stok bulundurduklarını söyleyen Ülkü, siparişin müşteriye ulaşması süresi konusunda İstanbul'daki rakiplerinden farkları olmadıklarını vurguluyor. Bana göre Aziz Ülkü'nün açıklamaları Türkiye'deki gelişmiş lojistik altyapının bir kanıtı. Artık İstanbul dışındaki ufak girişimciler bundan endişe duymamalı.
Türkiye genelinde İstanbul, İzmir ve Ankara ağırlıklı sipariş alan Ereyon, İzmir içerisinde en çok siparişi Karşıyaka ve Konak bölgelerinden alıyor. Sipariş yoğunluğunun haftaiçi daha çok olduğunu söyleyen Ülkü, haftasonu siparişleri arttırmak adına çeşitli kampanyalar yaptıklarını söylüyorlar. Kasım 2012 için ortalama sepet tutarlarının 400 TL olduğunu da açıklayan Aziz Ülkü, bütün bankalarla çok iyi taksit imkanları sağladıklarını da belirtiyor. Bu arada Ereyon'un BKM Express üye işyerlerinden olması da gözüme çarptı. Bu da alternatif ödeme sistemleri konusunda yeniliklere açık olduğunun güzel bir göstergesi.
"Hayata mutluluk kattığına inandığımız birçok ürün çeşidini bir arada sunan tasarım ve tasarım odaklı ürünlerin satıldığı bir sosyal e-ticaret sitesi" olarak tanımlıyor kurucusu İrem Şahin Sofigo'yu.
İrem'in kendi tanımlamalarını direkt olarak alıntılamamın sebebi içeride gerçekten de çok şık ve özenle seçilmiş ürünlerle karşılaşacak olmanız ve bu tanımlamanın her şeyi açıklıyor olması. Özellikle kadınların çok beğeneceklerini düşündüğüm bir e-ticaret girişimi ama erkekler de "Beyler Beyi" bölümüyle unutulmamış. Görünüşe bakılırsa müşteriyle samimi bir ilişki kurmaya özen gösteriyorlar. Bunun için yurtdışındaki pek çok moda markasının oluşturduğu gibi kendi e-ticaret siteleri için Sofie adlı bir PR kızı oluşturmuşlar. Bu karakter aynı zamanda sosyal medya üzerinden de müşterilerle iletişim kuruyor, bazı ürünlerin altına yorum yapıp, paketlerin için özel notlar bırakıyor. Zekice düşünülmüş ve müşteri sadakatini sağlayan bir özellik.
İrem Şahin, Araştırma Görevlisi olarak çalışırken Şubat 2012'de görevinden istifa edip Sofigo'yu kuruyor. İkinci Kordon'daki merkezlerinden, tüm Türkiye'ye hizmet veriyorlar. Bu arada Sofigo'nun MeriMore adında kendi markası da var, yani aynı zamanda bir üretim kabiliyetleri de var. MeriMore markasıyla ilk etapta ayakkabı üretimi yapmış, hatta bazı modeller Muhteşem Yüzyıl dizisinde kullanılmış. Sofigo şu anda pek çok tasarımcıyla çalıştığı gibi, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin Moda Tasarım bölümüyle de yakın ilişkilere sahip.
Sofigo, Ocak ayında yeni tasarımıyla karşımıza çıkacak ve yine mobil ticarete yönelik olarak hamle de yapacaklarmış. Yani Sofigo bir mobil uygulamayı da çok yakında yayınlayacak. İşin bir de yatırım boyutuna değinmek gerekirse, Sofigo bugüne kadar bazı yatırımcılarla masaya oturmuş. Hatta aralarından bir VC ile sözleşme aşamasındayken bazı koşullarda anlaşamadıkları gerekçesiyle imza aşamasına geçememişler. Tabii ki siz Webrazzi okurlarını gelecekteki olası yatırım haberlerinden ve Sofigo'daki yeniliklerden sizleri haberdar ediyor olacağız.
Adepo, market alışverişlerinizi internet üzerinden yapmanızı sağlayan ve süpermarket kategorisinde 10 yılı geride bırakmış bir e-ticaret markası. Adepo'nun merkezi Buca, sevkiyat merkezi ise Bornova'da. Adepo, 15'er dakikalık teslimat dilimleri ile ön plana çıkıyor ve şirketin kendi araçlarıyla yapılan teslimatlar ücretsiz.
Adepo'nun Genel Müdürü Barış Akyelli'den aldığımız bilgilere göre onları farklı kılan özellikler kendi kategorilerinde en iyi ürün fotoğraflarına sahip olmaları, ücretsiz teslimat ve müşteri memnuniyetini ön planda tutmaları. Bu açıklamalar da gösteriyor ki, içerik oldukça önemli. Ürün görselleri satın alma kararını büyük oranda etkilediğinin de bir kanıtı.
Akyelli'nin verdiği bilgilere göre İzmir'in tüm bölgelerinden her gün 120-150 adet arasında sipariş alıyor Adepo. Sipariş yoğunluğunun en yüksek olduğu bölgeler Alsancak, Bostanlı ve Mavişehir. Ortalama sepet tutarı ile ilgili herhangi bir rakam alamasak da, sepet ortalamasının konvansiyonel süpermarket ve hipermarketlere göre çok daha yüksek olduğu bilgisine ulaştık. Bu da Adepo'yu İzmir'de farklı ve güçlü kılıyor. Özellikle market alışverişi teslimatında bunca uzun süredir yer alıyor olmaları başarılarının bir göstergesi.
Fırsat35, 31 Ocak 2011'de yayına başlayan bir yerel bir fırsat sitesi ve isminden de anlaşıldığı gibi sadece İzmir'e yönelik. Sadece İzmir için yayın yapan tek grup satın alma sitesi ve İzmir'de pay sahibi.
Gizko Bilişim Reklam Pazarlama A.Ş.'ye ait Fırsat35 markası 3 ortaktan oluşuyor. Fırsat35 ile ilgili bize bilgileri sağlayan Kemal Astarcıoğlu ile birlikte, Gizem Burçetin (aynı zamanda 1V1Y.com'un kurucu ortaklarından) ve Orkun Ürkmez kurucu ortaklardan.
Ocak 2011'den bu yana tam 1200'e yakın kampanya yapmışlar ve 700'den fazla firma ile işbirliğine gitmişler. Astarcıoğlu, pek çok farklı firma ile birilikte çalıştıklarını, İzmir'i ve İzmirliyi iyi tanımalarının en büyük avantajlarından olduğunu vurgulamış. Gerek işyeri sahipleri, gerek üyelerin problemleri ile kimi zaman ortaklar bile ilgileniyor. Bu da İzmirli samimiyetinin bir göstergesi ve bu yerel ruhu yaşatmakla da yerlerini koruyup sağlamlaştıracağına inanıyor ekip.
Fırsat35'in gelecek projelerinden de konuşma fırsatı bulduk. Kendilerinin bir VIP müşteri programı planları var, sosyal sorumluluk projeleri de gerçekleştiriyor Fırsat35. Daha önce Ege Orman Vakfı ile birlikte bir proje yapmışlar, şu an Fırsat35'in bir korusu var, bunu ilk fırsatını alan üyeleri için bir fidan dikerek oluşturmuşlar. Siteye girdiğimde benim de dikkatimi çeken ve takidr ettiğim bir Expo 2012 logosu bulunuyor Fırsat35'te, yani İzmir'in Expo adaylığına destek oluyorlar.
Fırsat35'in en çok fırsat sattığı bölgeler Göztepe, Alsancak ve Karşıyaka. Ortalama sepet tutarları ise 30-35 TL civarındaymış. Sipariş sayıları da Ocak 2013 itibariyle yayınlanmaya başlayacaklarmış. Ödeme için şu anda sadece kredi kartı kabul ediyorlar, havale ise geçmiyor. Fakat bunu sadece bir defaya mahsus olmak üzere lokma döktürme fırsatından yararlanmak isteyen bir üye için göz ardı etmişler. PayPal ve MikroÖdeme ile görüşmelerinin devam ettikleri bilgisini de aldık, yani alternatif ödeme kanallarını da yakında Fırsat35'te görebiliriz.
Gelecek planlarını da konuştuğumuz firmanın, bir turizm şirketi ortaklığıyla tatil dikeyinde AhBirTatilOlsa.com adlı bir fırsat sitesi projesi oluşturduklarını da öğrenmiş olduk. Başka yerel projeler ve Fırsat35 için mobil uygulamaları da pek yakında görecekmişiz.
Dogo Store, aslında bir tasarım firması. Üretim alanında ya da geliştirilen ürünün pazarlaması anlamında yenilikçi fikirler üretip geliştiriyorlar. Merkezi Bornova'da bulunan Dogo Store'da çok ilgi çekici dekoratif ürünler ve aksesuarlar görmek mümkün.
Kök-n Tasarım firmasının bir girişimi olan dogostore.com.tr'nin Marka ve İletişim Müdürü Çağrı Lahur İzmir'de olmanın en büyük avantajının şehir stresinden uzak ve huzurlu bir çalışma ortamı olduğunu söylese de, sektörle ilgili tüm şansların ve tüm network'ün İstanbul'da olmasını da büyük dezavantaj olarak gördüklerini iletiyorlar.
Tüm Türkiye'ye kargolama yapan Dogo Store'un İzmir'de en çok siparişi ilettiği bölge ise Karşıyaka. Dogo Store'da ortalama sepet tutarı ise 57 TL. Dogo Store her ay indirim kampanyaları düzenliyor ve Kredi kartı, havale, kapıda ödeme gibi seçenekleri de müşterilerine sunan Dogo, alternatif ödeme kanallarından PayPal'ı destekliyor.
Yalı Spor aslında pek çok İzmirlinin bildiği bir marka, çünkü Yalıspor.com.tr adresi aslında bir mağaza zincirinin e-ticaret girişimi. Bu yüzden marka bilinirliği açısından avantajları da var.
Yalı Spor ile ilgili bilgileri almak için görüştüğümüz şirketin Pazarlama ve İnsan Kaynakları'ndan sorumlu müdürü Halit Göken, İzmir'de ve Türkiye'de spor ayakkabı ve giyim konusunda yüksek stok ile çalışmalarının en büyük farkları olduğunu vurguluyor.
Yalı Spor tüm Türkiye'ye kargolama yapmasına rağmen sipariş veren müşteriler içerisinde İzmir'den öne çıkan bir bölge yok. Ancak Bergama, Ödemiş ve Dikili gibi İzmir merkezi dışındaki bölgelerden de yoğun sipariş aldıklarını söylüyor Yalı Spor. Pazarlama faaliyetlerini ise Google Adwords ve Facebook reklamları vererek yürütüyorlar.
Yalı Spor bizlerle günlük ortalama sipariş ve ortalam sepet tutarı rakamlarını da paylaştı. Buna göre Yalı Spor günde ortalama 250 sipariş alıyor, ortalama sepet tutarı ise 140 TL. Kredi kartı ve kapıda ödeme seçeneklerini müşteriye sunan Yalı Spor, müşterilerine bir sonraki alışverişlerinde kullanmak üzere para puan yüklemesi de yaparak müşteri sadakatini sağlamaya çalışıyor.
İkinci bölümü buradan okuyabilirsiniz.