Mobil uygulamalar son yılların en hızlı yükselen içerik türü ama gelişmiş pazarlardaki yükselişin Türkiye'ye yansıdığını söylemek mümkün değil. Distimo'nun 2012 yılını değerlendiren raporu da bunu gösteriyor.
Hollanda merkezli Distimo, uygulama sahipleri için gerekli analizleri yapan ve pazar istatistiklerini sunan bir girişim. Dolayısıyla bitirmekte olduğumuz yıl için güzel bir rapor hazırlamayı başarmış. Ve raporda Türkiye'nin adı geçmiyor. ABD gelirlerde ilk sırayı alıyor.
Distimo'nun çıkardığı rakamlara göre;
- Google Play son 4 ayda çok ciddi bir büyüme gösterdi.En büyük 20 ülkede günlük gelir artış oranı yüzde 43 oldu. App Store'da iPhone ve iPad için bu oran 21. Tabii büyüme oranı Google lehine olsa da kazanç hacminde Apple halen önde.
- Kasım ayının herhangi bir gününde App Store'un geliri 15 milyon doları geçerken, Google Play'de bu hacim 3.5 milyon dolarda kalıyor. İstatistikler yine en büyük 20 ülke için geçerli.
- iPhone için geliştirilen 7 uygulama, Kasım 2012'de tüm gelirlerin yüzde 10'unu kazanmış. iPad tarafında ise uygulama sayısı 6'ya, Google Play'de 4'e iniyor.
- Draw Something, 9 günde 1 milyon kullanıcıya ulaşmayı başarmış ancak Distimo'ya göre daha hızlı olmak mümkün. Asya'nın popüler oyun yayıncılarından Naver, Kasım 2012'de 5 uygulama yayınlamış ve hepsi Asya'da popüler olmayı başarmış ve Distimo'nun ölçümlerine göre bu uygulamaların en popüleri Line Pop 72 saatte 1.75 milyon kez indirilmiş.
- En yüksek tablet indirme sayısı Rusya'da. Rusya'da iOS indirmelerinin yzüde 46'sı iPad üzerinden gerçekleşiyor. Rusya'yı sırasıyla yüzde 39 ve yüzde 35 indirme oranlarıyla Hollanda ve Finlanda takip ediyor. En alt sıradaki ülke olan Japonya'da ise bu oran yüzde 7'de kalıyor. iPad tarafında gelirlerin iPhone tarafından daha yüksek olduğu göz önüne alınırsa Japon'ların neden tablet kullanmadığını araştırmak iyi olur.
- Uygulama içi uygulama gelirleri 2012 yılında yüzde 53'ten yüzde 69'a çıkmış. Distimo halen bazı üreticilerin sadece ücretli uygulamalarla başarılı olduğunun altını çiziyor. En büyük 10 yayıncı için gelirlerin yüzde 35'i tek ödemelerden geliyor.
- Oyunlar tek başına tüm indirmelerin yüzde 33'ünü kendine çekiyor ve bu daha büyük bir farkla gelirlere de yansıyor.
- En pahalı uygulamalara bakıldığında ise navigasyon uygulamaları ilk sırayı alıyor. İkinci sırada ise iş uygulamaları yer alıyor. Bu bilgi her iki uygulama marketi için de geçerli.
- iMovie ve Clash of Clans harç her iki uygulama marketinde de bulunan ve en hızlı yükselen uygulamalar ise aşağıdaki gibi sıralanıyor.
Diğer sıralamalar aşağıdaki raporun son sayfalarında görebilirsiniz.