Facebook’un mobil reklam ağı projesi başlamadan bitti

Facebook’un mobil reklam ağı projesi başlamadan bitti

Facebook’un geleceği için mobil büyük önem taşıyor ve sosyal ağ devi bu alandaki gücünü artırmak için farklı girişimlerde bulunuyor. Bunlardan biri de birkaç ay önce test aşamasına geçen mobil reklam ağıydı.

Mobil alanda Google’ın AdSense’ine rakip olması beklenen bu reklam ağı test süreci devam ederken beklentiler de adım adım büyüdü, fakat tam bu surada Facebook’tan sürpriz bir haber geldi: Proje en azından şu an için durduruldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Facebook’tan Brandon McCormick testlerin olumlu geçtiğini fakat bu testler sırasında bu projenin kendi öncelikleri arasında yer almadığını keşfettiklerini söyledi. McCormick’in açıklamasına göre Facebook’un önceği ağ dışı reklamlar yerine Facebook üzerindeki reklamları güçlendirmek.

Yani Facebook önce kendine ait mobil alanda sunduğu reklam çözümlerini güçlendirmeye odaklanmaya karar vermiş durumda. Burada henüz hedeflediği seviyeye gelmeden, Facebook dışındaki mecralar için reklam satışı yapmak ise şu an için çok mantılı görünmüyor.

Test süresince aralarında Zynga’nın da bulunduğu önemli firmalarla çalışmış olmasına rağmen bu projeden vazgeçmiş olmasının önemli nedenlerinden biri de bu alandaki rekabetin çok güçlü olması. Google’ın geniş yayıncı ağı ve çok uzun süredir devam eden reklamveren bağlantıları Facebook için önemli bariyerlerden biri.

Çok büyük ihtimalle McCormick’in testlerin başarılı olduğu yönündeki açıklaması gerçeği yansıtıyor, fakat ulaşılan başarı seviyesi 1 milyar kullanıcıya sahip Facebook çapında bir firma için henüz istenen seviyede değil. Facebook bir süredir adımlarını daha dikkatli atmaya çalışıyor. Çünkü bu gibi büyük projelerde ortaya çıkabilecek ufak sapmalar bile borsada milyarlarca dolar değerinde sonuçlar doğurabilir. Özellikle de hisse değerleri halen Facebook’un halka arz edildiği değere göre yüzde 30’a yakın düşükken bu oldukça riskli bir hamle olabilir.

Facebook eninde sonunda mobil reklam alanında daha farklı bir çalışma yapacak. Ama görünüşe göre o gün bugün değil…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.