Teknoloji ve internet dünyasında 2012’nin belki de en sansasyonel olayı Facebook’un 1 milyar dolar karşılığındaki bir teklif ile Instagram’ı satın alması oldu. Anlaşmanın bir kısmı nakit yerine Facebook hissesi üzerinden gerçekleştiği için zaman içerisinde Facebook hisseleri ile birlikte toplam teklif de değer kaybetti ama buna rağmen Instagram için bu her halükarda oldukça iyi bir değerleme.
Fakat Wall Street Journal’dan Nick Bilton’ın haberine göre meğer Instagram’ın CEO’su Kevin Systrom Ağustos ayında Twitter ile Instagram satışı ile ilgili görüşmeler yapmış ve hatta sözlü olarak 525 milyon dolar değerinde bir anlaşmaya bile varılmış. Bilton’ın işaret ettiği görüşme tarihi Facebook’un Instagram satın almasını resmi olarak duyurmasından sadece birkaç hafta öncesine denk düşüyor.
Eğer WSJ’ın haberi doğruysa, bu olay Instagram satışındaki ilginç bir detay olmanın ötesinde, çok ciddi cezaların kapısını açabilecek bir duruma dönüşebilir…
Bunun sebebi ise Systrom’un, Facebook satın almasının düzenlemelere uygun olup olmadığını araştıran komisyonun karşısında verdiği yeminli ifadede “Resmi hiçbir teklif veya ön protokol almadık” demiş olması.
Teklif ve ön protokol var mı, yok mu?
WSJ haberindeki detaylar bu ifadenin büyük oranda doğru fakat biraz yanlış yönlendirici olduğu izlenimini veriyor. Çünkü habere göre Twitter, Instagram’a bir teklifte bulunmuş. Nakit ve Twitter hisselerinden oluşan toplam değeri 525 milyon dolar olan bu teklif ile ilgili yapılan görüşmeler ise her zaman “tarafsız bölgelerde” gerçekleşmiş. Bu görüşmeler için ne Systrom Twitter ofisini ziyaret etmiş, ne de Twitter yetkilileri Instagram ofisinde bulunmuşlar. İddiaya göre tercih edilen görüşme mekanları daima restoran gibi halka açık yerler olmuş. Bu minik detay bunun resmi bir görüşmeden çok, gayri resmi bir toplantı olduğunu düşündürüyor.
Diğer yandan iddiaya göre Twitter, Systrom’a bir ön protokol sunmuş. Bir toplantıda systrom bu ön protokolü almış, incelemiş fakat detayları okuduktan sonra iade etmiş. Yani Systrom’un elinde teklife dair hiçbir resmi evrak bulunmuyor. Diğer yandan bu görüşmelerin ön protokol aşamasına gelmiş olduğunu da gösteriyor.
Yatırımcılar dava açabilir
Bu hem Systrom, hem de bütün Instagram satın alması için ciddi bir soruna dönüşebilir. Çünkü bu senaryoya göre ilk teklifi yapan Twitter, Facebook’un teklifi üzerine bir karşı teklif yapma şansına hiç kavuşmamış. Bu gerçekleşseydi belki de Instagram daha yüksek bir değerleme ile satılmış olabilirdi.
Bu sadece bir varsayım ama Instagram’ın yatırımcıları için aynı zamanda potansiyel bir zarar anlamına geliyor. Bu durumda yatırımcıların Systrom’a yatırımcıların menfaatini korumadığı iddiası ile dava açma ihtimalleri ortaya çıkabilir.
Fakat eğer iddialar doğru olsa bile yine de bu konuda kararı öncelikle satışın düzenlemelere uygun olup olmadığını inceleyen komisyon verecek. Komisyon daha önce bu konuyla ilgili bir sorun bulunmadığı ve şikayet gelmediğini açıklamıştı.
Bakalım Instagram’ın yatırımcıları arasından Facebook satışının kendilerini zarara uğrattığını iddia eden birileri çıkacak mı…