2013’ün pazarlamadaki 3 yıldızı: E-posta, sosyal ve mobil [Araştırma]

2013’ün pazarlamadaki 3 yıldızı: E-posta, sosyal ve mobil [Araştırma]

Pazarlama, özellikle de dijital pazarlama 2013’te de yükselmeye devam edecek. StrongMail’in gerçekleştirdiği araştırmaya göre (PDF) 2013’te genel olarak pazarlama bütçeleri artacak. Araştırmaya katılanların yüzde 45,2’si pazarlama için ayırdıkları bütçeyi artıracaklarını söylerken, yüzde 43,9’u var olan bütçeyi koruyacaklarını açıklamış. Pazarlama bütçesini azaltacağını söyleyenlerin oranı ise sadece yüzde 10,9.

Araştırmaya göre pazarlama bütçesini artıranlar özellikle üç alana yoğunlaşmayı planlıyorlar. Bunların başında %55,5 ile e-posta pazarlama geliyor. Sosyal medya da dikkat çeken pazarlama kanallarından biri. Katılımcıların yüzde 51,8’i sosyal medya pazarlamasına daha fazla kaynak ayıracaklarını ifade ediyor. Üçüncüsü ise son yılların en hızlı önem kazanan konularından biri olan Mobil pazarlama. Firmaların yüzde 42,8’i mobilde daha fazla para harcayacaklarını söylüyor.

İşte 2013’ün hemen öncesinde gelecek yılın pazarlamada yükselen trendlerine dair bilgiler…

Pazarlama yöntemleri arasında bütçesi artacaklar arasında yüzde 39,8 ile arama (SEO/PPC) ve yüzde 26,8 ile reklamlar geliyor. Listenin en altında yer alan üç pazarlama yöntemi ise yüzde 17,3 ile fuar/etkinlik, yüzde 15,4 ile doğrudan posta ve yüzde 13,9 ile halkla ilişkiler.

2013’ün pazarlamadaki 3 yıldızı: E-posta, sosyal ve mobil

E-posta pazarlama planları arasında öne çıkan program ise sosyal medya ile ilgili. 2013’te e-posta pazarlama bütçelerinde sosyal medya kanallarını büyütmeye daha fazla kaynak ayıracaklarını açıklayanların oranı yüzde 46,2.

Sosyal medya pazarlaması için bütçe artışında en büyük payı ise Facebook alacak gibi görünüyor. Katılımcıların yüzde 39,6’sı Facebook pazarlama programlarına daha fazla kaynak ayıracaklarını söylüyorlar.

Mobilde ise öncelik uygulamalarda gibi görünüyor. Araştırmadan ortaya çıkan sonuçlara göre artan mobil bütçeler büyük oranda (yüzde 39,1) özel uygulamalar geliştirilmesi için harcanacak.

2013’ün pazarlamadaki 3 yıldızı: E-posta, sosyal ve mobil

Katılımcılara hangi pazarlama yöntemlerine daha az kaynak ayırmayı düşündükleri sorulduğunda doğrudan posta yüzde 37,4 ile en üstte görünüyor. Fuar/etkinlik ve reklamcılık ise yüzde 33,6 ve yüzde 23 ile hemen ardından geliyor.

Araştırmanın önemli bölümlerinden biri ise katılımcıların farklı öne çıkan pazarlama yöntemlerinin en önemli etkilerini değerlendirdikleri kısım. Örneğin katılımcıların yüzde 69,4’ü e-posta pazarlamayı müşteri sadakati sağlamak ve müşteriyi elde tutmak için ideal bir yöntem olarak görüyorlar. Ardından ise yüzde 50,1 ile farkındalık yaratmak, yüzde 45 ise gelir üretmek için e-posta pazarlamanın önemli olduğunu söylüyor.

2013’ün pazarlamadaki 3 yıldızı: E-posta, sosyal ve mobil

Sosyal medyada ise yüzde 65,2 ile farkındalık yaratmak öne çıkıyor. Müşteri sadakati sağlamak ve müşteriyi elde tutmak ise yüzde 49,9 ile ikinci sırada yer alıyor. Yeni kitlelere ulaşmak ise yüzde 46,2 ile üçüncü sırada geliyor.

Mobile baktığımızda ise en üst sırada yüzde 44,4 ile Müşteri sadakati sağlamak ve müşteriyi elde tutmak geliyor. İkinci sırada yüzde 34,4 ile yeni kitlelere ulaşmak, üçüncü sırada ise yüzde 33,1 ile farkındalık yaratmak geliyor.

Araştırmanın tamamına şu adresten (PDF) ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.