Yeni nesil mobil ödemelerle artık işletmeler tüketiciyi tetikleyecek

Pozitron Kurucu Ortağı Fatih İşbecer de Ödeme Sistemleri’12 Konferansı'nda sahneye çıkan isimlerden biriydi. 'Dijital para devrimine hazır mısınız?' başlıklı bir sunumuyla akıldaki soru işaretlerini cevaplamaya çalıştı

Mobil ödemeyi  yakın alan iletişimi, kart okuyucu, operatöre fatura etme ve yazılım tabanlı çözümler şeklinde sınıflandıran Fatih İşbecer, yakın alan iletişiminde akbil uygulamasının bir başarı öyküsü olduğunu söyledi. Kendilerinin Square benzeri bir uygulama geliştirdiklerini ancak regülasyona takıldıklarını paylaştı. İlerde belki bu tür bir uygulamayı gerçeğe dönüştürmek mümkün olabilir.

İşbecer, operatör tarafında klasik mobil içerik tarafından gelen yüksek operatör ve devlet komisyonlarının artık beklenemeyeceğini paylaştı.

İşbecer'in paylaştığı listeye göre mobil ödeme tarihi 1997'de kola makinesinden SMS ile ödeme uygulamasıyla başladı ve 2010'dan itibaren çarpıcı yenilikler ortaya çıktı. Türkiye'de cep telefonu sahiplerinin yüzde 95'inin en az bir kez alışveriş yaptığını paylaşan Fatih İşbecer, NFC'nin faydalı ama Türkiye'de yayılması için belli kurumsal/özel birlikteliklere ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Çin'de bir kaç dolara satılan kart okuyucu tarafında regülasyon uyumsuzluğu ve servis ücretlerinin farklılığı dikkat çekiyor. Fatih İçbecer'e göre muhtemelen bu sistemi de Türkiye olarak yakalamayacağız. Mobil operatöre fatura etme sistemi de yine komisyon oranları gibi olumsuzluklar nedeniyle çok verimli değil.

Yazılım tabanlı çözümlerde uygulanabilecek yenilikler çok fazla. Kart bağımlılığı olmaması, ölçülebilir olma ve raporlama tarafında üstünlükleri var. Türkiye'de cirosunun yüzde 20'sini mobil uygulaması üzerinden yapanlar var. Ebay için bu oran yüzde 15.

Mobil telefon üzerinden en çok satılan ürünler sırasıyla bilet (%48), elektronik (%45), giyim&aksesuar (%45), wireless/telefon servisleri, tatil rezervasyonu ve biletler, ofis malzemeleri.

Fatih İşbecer, mobil ödemede kullanım kolaylıklarının öne çıktığını, konum tarama ve bildirim özellikleriyle kullanıcıların ilk kez işletmeler tarafından tetiklenebildiğini aktardı. Bu bankalar ve mobil ödeme servisi geliştiricileri için de büyük bir fırsat.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.