SMS 20 yaşında

Cep telefonlarından her yıl 8 trilyon kısa mesaj gönderiliyor. Kısa mesaj sadece iletişim kurmak için yaşamlarımızdaki alternatiflerinden biri olmakla kalmadı, özellikle genç kullanıcılar için en önemli iletişim yöntemlerinden biri haline geldi.

Fakat bugün 20 yaşına basan kısa mesajın ilk günlerinden şu anda içinde bulunduğumuz manzarayı kestirmek neredeyse imkansızdı. İlk kısa mesaj 3 Aralık 1992 yılında İngiltere’deki Neil Papworth adlı bir programcı tarafından bir Vodafone çalışanı olan Richard Jarvis’e gönderildi.

Fakat Papworth gönderdiği Noel kutlaması mesajına asla yanıt alamadı çünkü o zamanlarda cep telefonları ile SMS göndermek mümkün değildi. Zaten kendisi de arkadaşının telefonuna bu mesajı bir PC üzerinden göndermişti. SMS’in bugünkü haline birazcık olun yaklaşması isse yıllar aldı…

Kısa mesaj özelliğine sahip ilk telefonlar 1993 yılında Nokia tarafından piyasaya çıkartıldıktan sonra SMS yavaş yavaş hareketlenmeye başladı. Fakat o dönemlerde SMS ücretsiz bir servis olarak kullanılıyordu, çünkü henüz operatörler bu yeni yöntemi nasıl ücretlendirebileceklerini keşfedememişlerdi.

Sonrasında 160 karakterle sınırlı olan bu servisi kullandığı veri paketi üzerinden ücretlendirmeye başladılar. Zaman içerisinde kullanım yaygınlaştıkça ve sadece bireyler değil, kurumlar tarafından da kullanılır hale geldikten sonra bugünküne benzer SMS paketleri ve özel tarifeleri de ortaya çıkmaya başladı.

Bugün cep telefonlarından diğer kişilere kısa mesaj göndermek artık gündelik yaşamımızın son derece doğal bir parçası haline geldi. Araştırmalara göre 18-25 yaş aralığındaki ortalama cep telefonu kullanıcıları ayda 500’ün üzerinde SMS gönderiyorlar.

SMS’in popülaritesi teknolojinin ilerlemesi ile birleştiğinde ise bugün neredeyse tüm akıllı telefonlarda kullanılan WhatsApp ve benzeri uygulamaların da ortaya çıkmasını sağladı.

Bugün 20 yaşına basan SMS hiç olmadığı kadar yaygın ve kolay kolay da tahtı sarsılacak gibi görünmüyor…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.