Bizim de sizlere daha öncesinde aktardığımız ve son zamanlarda oldukça popüler olan Gamification (Oyunlaştırma) trendi büyük bir çıkış içerisinde.
Oyunlaştırma aslında halen kapalı bir kutu. Sadece yurtiçinde değil, yurtdışında da oldukça yeni olan bu kavramın örnekleri, özellikle başarılı örnekleri oldukça nadir karşımıza çıkıyor.
Araştırma şirketi Gartner'ın hazırladığı rapor da bunu kanıtlıyor. Rapora göre, 2014 yılına gelindiğinde mevcut oyunlaştırma uygulamalarının yüzde 80'i başarısız olacak.
Bu araştırmadan çıkan veriler, şu sıralar yatırımcılarla buluşmaya başlayan oyunlaştırma girişimlerini ve yatırımcı firmaları yakından ilgilendiriyor. Aynı zamanda oyunlaştırma uygulamalarına ilgi duyan markalar, bu alana ayıracakları bütçeye dikkat etmek zorundalar.
Başarılı bir oyunlaştırma örneği yaratmak için, oyun mekaniğini iyi anlamak ve süreci iyi tasarlamak gerekiyor. Özellikle satış kanallarında ve finans sektöründe başarıyla kullanılabilecek olan oyunlaştırma, müşterinizin de kim olduğuyla doğrudan alakalı. Oyunlaştırma ile birlikte davranış değişiklikleri teşvik edilebiliyor, becerileri geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılabiliyor ve tabii ki yeniliklere açıklık da getirilmiş oluyor.
Oyunlaştırma sürecini gören bir marka, müşteri kazanımı, çalışan performansı, eğitim ve öğretim, kişisel gelişim ya da sürdürülebilirlik gibi konularda başarı hedefleyebiliyor ve oyun mekaniğini buna göre oluşturuyor.
Peki siz oyunlaştırma hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce de çok yüksek olan bu yüzde 80'lik başarısızlık oranı, yeniliklere açık bile olsa bazı firmaları oyunlaştırmadan uzaklaştırabilir mi?