AMD’nin sorunları Apple için bir fırsat olabilir mi?

AMD’nin sorunları Apple için bir fırsat olabilir mi?

Advanced Micro Devices veya daha yakından bildiğimiz adıyla AMD’nin şu sıralar en parlak günlerini yaşamadığı bir gerçek. Tablet ve akıllı telefonların her geçen gün becerilerini artırması masaüstü cihazların satışlarına çok ciddi bir darbe vurdu. Bu da yetmezmiş gibi Avrupa’daki ekonomik kriz ve ABD ekonomisinin arzu edilen seviyeye ulaşamaması piyasada genel bir durgunluğa neden oluyor.

Tüm bu etmenler bir araya gelince bu yıl son 11 yılda ilk kez masaüstü bilgisayar satışlarında düşüş ihtimali ortaya çıktı. AMD’nin en güçlü olduğu alan yani masaüstü bilgisayarlardaki bu düşüş, yükselen trendleri bir türlü istediği seviyede yakalayamayan firma için ciddi bir soruna dönüşmeye başladı.

Reuters’ın haberine göre AMD, Teksas’taki kampusu karşılığında 200 milyon dolar elde etmenin planlarını yapıyor. Peki bu durum acaba Apple için bir fırsat olabilir mi?

Manzaranın diğer tarafında Apple için her şey oldukça yolunda gidiyor. Tablet ve akıllı cihazların yükselişinden AMD gibi etkilenen firmaların aksine, Apple’ın gücüne güç katmasının en temel nedeni mobil cihazlardaki bu yükseliş.

Mobilde güç kazanması Apple’ın masaüstünde de farklı seçenekleri daha özgürce değerlendirmesini sağlıyor. Hatırlayacağınız gibi bir süre önce Apple’ın Mac’lerde kullanılan Intel işlemcilerin yerine kendi mobil işlemcilerinin daha güçlü modellerini kullanma seçeceğini değerlendirdiğini aktarmıştık. Apple’ın A serisi işlemcileri iPhone ve iPad’lerden sonra Mac’lerde de oldukça başarılı olma ihtimaline sahip.

9to5Mac’in ortaya attığı bir iddia ise bu hikayenin iki farklı noktasında yer alan AMD ve Apple’ın yollarının kesişmesine neden oluyor. 9to5Mac Apple’ın finansal sıkıntılar içerisindeki AMD’yi satın almasının bir seçenek olabileceğinden bahsediyor. Bu aslında şu aşamada bir beyin jimnastiğinden daha fazla bir şey değil, yani ortada bu yönde ciddiye alınabilecek bir iddia yok.

Fakat var olan manzaraya bakıldığında bu çok da mantıksız değil gibi görünüyor. AMD’nin şu anda piyasa değeri 1,5 milyar doların biraz altında ve 2 milyar dolar civarında bir teklifi reddetmesi pek kolay olmaz. 2 milyar dolarlık bir satın alma Apple’ın var olan kaynakları düşünüldüğünde çok da sarsıcı bir alışveriş olmaz. Karşılaştırmak açısından 2 milyar dolar çok kaba hesapla 2 Instagram ediyor…

Peki sizce Apple için AMD’yi satın almak doğru bir hamle olur mu?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.