Her girişimden yüzde 90'ının başarısız olduğuna dair çeşitli istatistikler mevcut. Girişimcilere arka çıkan kuluçka merkezi ve hızlandırıcıların aynı performansı gösterdiği de son dönemde gündeme gelen bir iddia. Başarısız girişimler gibi başarısız girişim destekçilerine erişmek çok mümkün değil ama Seed-DB.com başarılı girişim destekçileri konusunda fikir veriyor.
Google çalışanı Jed Christiansen tarafın kurulan Seed DB, şu an 33 ülkede 136 girişim hızlandırıcısını ve kuluçka merkezini takip ediyor ve performanslarını farklı kriterlere göre karşılaştırıyor. Seed DB'nin takip ettiği programlar göre şimdiye kadar 2000'den fazla girişime arka çıkmış. Bu girişimler toplam 1.5 milyar dolardan fazla yatırım toplamış ve bunların 100'den fazlası satın alınmış. Bu satın almaların tahmin edilen toplam tutarı da 1 milyar doların üzerinde.
Girişimcilerin istihdama katkısı
Hızlandırıcılar ve tohum yatırımcılarının ekonomiye katkısını bu şekilde gibi özetleyen Seed DB, dolaylı olarak takip ettiği (destek alan) girişimlerin istihdamda 4800 kişilik bir yer açtığını da paylaşıyor. Christiansen bu rakamların çok net olmadığını belirterek gerçek katkının 7000 kadar olabileceğini ifade ediyor.
Söz konusu programların ortalama 10-20 girişime yatırım yaptığını ve 20-50 girişimciyi eğittiğini de söyleyen Christiansen'in listesine baktığımızda elbette Amerikalı programlar öne çıkıyor. ABD'yi Birleşik Krallık ve Kanada takip ediyor. Türkiye'den bir programa ise açıklanan listede rastlayamıyoruz.
En iyiler, en çok yatırım yapanlar
Girişimcilere verilere dayalı bir tercih hakkı sunan Seed DB'nin listesini farklı kriterlere göre sıralamak mümkün. Sizi bilmem ama bence çıkış yapma başarısını oldukça önemli bir kriter ve bu şekilde listelediğimde ilk sırayı Paul Graham'ın kurucusu olduğu kuluçka programı YCombinator alıyor.
2005 yılında kurulan YCombinator girişimleri şimdiye kadar 1 milyar dolara yakın satış gerçekleştirmiş. Yine aynı seviyede yatırım yapmış. Listenin devamı da aşağıdaki şekilde sıralanmış;
Crunchbase verilerine dayanan Seed DB verileri Seedcamp, 500 Startups gibi Türkiye pazarına yönelen porogramların performanslarını da tek seferde görmeyi sağlıyor. Verilere dayalı bir tercih yapma şansı sunan Seed DB'de başvuru yapılabilecek programlar listesine ve yayınlanan araştırmalara bakmanızı tavsiye ederim.
Eğer hala görmediyseniz Türkiye'de girişimizi hızlandırabilecek 20 program listesine de göz atabilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap