Google, mobil uygulama mağazası Google Play’de gördüğünüz yorumların ardında artık kimin olduğunu net olarak bileceksiniz. Çünkü Google yeni başlattığı bir özellik sayesinde artık Google Play’de yorum yapabilmek için Google+ hesabınızı kullanmak zorundasınız. Google Play’de bir uygulamaya yorum yapmak istediğinizde artık Google+’taki fotoğrafınız ve isminiz açık olarak yorumlarda yer alacak.
Bu yenilik daha önce yapmış olduğunuz yorumlarınızı ise etkilemiyor. Eski yorumlarınızda isminiz “Bir Google kullanıcısı” olarak görünecek.
Bu uygulama kullanıcılar açısından gayet olumlu, çünkü bu sayede yapılabilecek sahte yorumların bir uygulamanın genel değerlendirmesini etkilemesinin önüne geçilmiş olacak. Ayrıca bu sayede Google, güçlendirmek için çok çaba harcadığı Google+ için faydalı bir kullanım alanı daha oluşturmuş oluyor…
Hem Android’deki hem de web’den erişilen uygulama mağazasında kademeli olarak devreye alınmaya başlayan bu yeniliğin yapılan yorumların kalitesine olumlu etkisi olacağı kesin. Fakat bu kadar şeffaflıktan hoşlanmayan kullanıcıların sessizliği tercih etmesi ihtimali ile birlikte yeni yorum adetlerini de belli bir oranda düşmesine neden olabilir.
Google’ın bundan bir süre önce Google+ ile ilgili yaklaşımını açıkça ortaya koymuştu. Eric Schmidt “Gerçek İsminizi Kullanmayacaksanız Google+ Kullanmayın” diyerek sosyal ağ sitesi üzerinde kullanıcıların gerçek isimleri ile var olmalarını istediklerini net bir şekilde ifade etmişti. Google+’ın, Google’a ait farklı ürünlerde aktif olarak kullanılması ile birlikte Schmidt’in bu açıklaması üzerine bir kez daha düşünmekte fayda var.
İnternette mahremiyet bir yandan en önemli kişisel haklardan biri ama diğer yandan internet üzerinde tam mahremiyet mümkün olmayan ama üzerinde kafa yorulması gereken bir kavram... Son zamanlarda “Facebook'un yeni kullanım koşullarına cevaben…” diye başlayıp Berner Konvansiyonu’ndan ve Roma Yönetmeliği’nden bahseden şaka gibi gizlilik çabasını eminim sizler de görmüşsünüzdür. Bu aslında kullanıcıların içten içe mahremiyet ve gizlilikleri ile endişe duyuyor olduklarının bir göstergesinden başka bir şey değil.
Peki internet üzerinde gerçekten kişisel gizlilik mümkün mü? Veya belki de daha doğru soru; mümkün olmalı mı?