Türkiye’deki e-ticaret ekosistemini güçlendirmek için Google, Garanti Bankası, Yurtiçi Kargo, IdeaSoft ve SadeceHosting iş birliği ile başlatılan İşiniz İnternette projesi 14 Haziran’da gerçekleşen lansman ile başlamıştı. Üzerinden 5 ay gibi bir süre geçti ve son rakamlara göre proje kapsamında sunulan ücretsiz destekten faydalanmak için yapılan başvuruların sayısı 10 bini geçti.
Bu başvurular arasında gerekli sorumlulukları yerine getiren 3 binin üzerinde firmanın e-ticaret siteleri de aktif hale getirildi. Biz de projenin son durumunu öğrenmek için proje ortaklarından IdeaSoft’un kurucularından Seyhun Özkara ile konuştuk.
İşte İşiniz İnternette projesinden en son bilgiler, ilginç örnekler ve devam eden başvurularda dikkat edilmesi gereken önemli noktalar…
Önce İşiniz İnternette projesine dair bazı rakamlarla başlayalım. 5 aydan biraz daha uzun bir süre önce başlayan proje kapsamında açılan e-ticaret sitelerinde bugüne dek 80 binin üzerinde ürün satışa sunuldu. Site başına ortalamaya baktığımızda bu rakam yaklaşık 26 ürüne denk geliyor. Aldığımız bilgilere göre aktif sitelerin yaklaşık yüzde 70’inde 5 veya daha fazla ürün yer alıyor olması da bunun diğer bir göstergesi.
Bu 3 bin sitenin tamamı projenin ilk günü açılmadılar, zaman içerisinde sayıları arttı ama bugüne kadar aktif hale gelmiş sitelerin toplamda yaklaşık 4,5 milyon tekil ziyaretçi çekmiş olmaları da diğer önemli bir rakam. 3 bin aktif e-ticaret sitesinin yüzde 60’ı 11 farklı şehirdeki girişimciler tarafından açıldı.
Sitelerin kategorilerine baktığımızda bilgisayar ürünleri satanlar önde görünüyor. Ardından ise Tekstil, elektronik, gıda geliyor. Bunları “çok çeşitli ürünler” olarak ifade edilen yatay e-ticaret siteleri takip ediyor. Sağlık / medikal, hediyelik eşya, hırdavat, otomativ ve güzellik / kozmetik ise sırasıyla diğer öne çıkan kategoriler.
Aktif hale gelen siteler arasında oldukça farklı e-ticaret siteleri de var. Rulman satandan, kurabiye satana, hatta amatör futbol takımlarının formalarını satan girişimciler de bu proje ile e-ticaret sitelerini açmışlar. Bunlara bazı örnekler sitedeki “başarı galerisi” altında yer alıyor.
Seyhun Özkara bu projenin sadece girişimcilere e-ticaret için kullanabilecekleri kaynaklar sağlamak ile sınırlı olmadığını, genel olarak konuyla ilgili bilinci artırarak ekosistemi güçlendirmeyi hedeflediğini söylüyor. Bu nedenle şu ana kadar 11 ilde projenin eğitim partneri Coproline tarafından düzenlenmiş olan ücretsiz eğitimler de devam ediyor. Bu ücretsiz eğitimler ve çağrı merkezi ile verilen destekler sayesinde bilgisayar ve internet kullanım alışkanlığı yüksek olmayan işletmeler bile internet üzerinden satışa ilk adımlarını atmış durumdalar. Bu sayede yeni kurulan ama 5 haneli rakamlarda gelirlere ulaşan firmalar da ortaya çıkmaya başlamış.
Seyhun Özkara projeyi şöyle değerlendiriyor:
Her ne kadar pazar büyüyor desek de işini henüz internete taşımayan Anadolu’da veya büyük şehirlerde yüz binlerce firma var. Pazarın büyümesi adına bizim gibi birçok altyapı sağlayıcısı farklı projeler üretmeli ki yeni firmalar ekosisteme dahil olabilsin. Buna bir sosyal sorumluluk olarak bakmak gerekir, uzun vadede sektöre ve işletmelere olumlu sonuçları olacaktır.
Genel olarak e-ticaret pazarını büyütmeye yönelik olan proje devam ediyor ve yeni başvuruları da kabul ediyor. Son olarak yeni başvuruda bulunacakların dikkat etmeleri gereken bazı noktalara ve sürecin nasıl işlediğine de değinelim.
Öncelikle başvuru yapanların tüzel veya şahıs olarak maliye kayıtları bulunması gerekiyor. Yani bir şirket olmalısınız. Bunu belgeledikten sonra firmalara geçici bir alan adı altında sitenin yönetimine başlıyor. Bu sırada hem sisteme alışıyorlar, hem de ürünlerinin girişini tamamlıyorlar. Banka hesap bilgilerini, kullanacaklarını alan adını da seçtikten sonra siteler son bir kontrolden geçiyor ve yayına başlıyor.