İlk rakamlara göre Windows 8 pazar payı yüzde 1’e ulaştı

İlk rakamlara göre Windows 8 pazar payı yüzde 1’e ulaştı

Microsoft Windows 8’e çok güveniyor. İşletim isteminin ilk kullanıcılarından da büyük oranda olumlu yorumlar geliyor. Henüz çok erken olmasına rağmen ilk rakamlara göre Windows 8 hiç de fena kabul edilmeyecek bir başlangıç yapmış gibi görünüyor.

Net Market Share’in grafiklerinde Windows 8’in resmen piyasaya çıkmasının üzerinden henüz çok kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen masaüstü cihazlarda yüzde 1.02’lik pazar payına ulaştı bile. Bu pazar payı ile birlikte Windows 8 şimdiden Mac OS X 10.5 ve daha eski sürümlerinin yanı sıra Windows 2000, NT ve 98 sürümlerini de geride bırakmış oldu.

Windows 8’in hemen üzerinde yüzde 1,37’lik pazar payı ile Linux yer alıyor. Linux’un önündeki üç sıra ise Apple’ın işletim sistemine ait. Mac OS X 10.8 yüzde 1,96, OS X 10.7 yüzde 2,09 ve OS X 10.6 yüzde 2,12’lik paya sahip.

Üstteki üç sırada ise Microsoft’un Windows 8 öncesi üç işletim sistemini görüyoruz. Windows’un talihsiz işletim sistemi Vista yüzde 5,50’lik pay ile üçüncü sırada bulunuyor. Yılların eskitemediği ve Microsoft’un tüm çabalarına rağmen emekliye ayrılmaya direnen Windows XP yüzde 39,46’lık paya sahip. Microsoft’un çok olumlu karşılanan bir önceki işletim sistemi Windows 7 ise yüzde 45,59’luk pay ile listenin zirvesinde.

Windows 8’in nasıl bir pazar payına ulaşabileceğini daha net bir şekilde görebilmek için daha epeyce zamana ihtiyacımız var. Ama görünen o ki ilk etapta Windows 7 ve Vista kullanıcıları Windows 8’e terfi edecekler. Windows 8’in XP kullanıcılarından en azından yakın zamanda büyük bir pay elde etmesi mümkün görünmüyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaygın olarak kullanılan XP sahipleri bir süre daha işletim sistemlerinden vazgeçmeyeceklerdir.

Bu durumda Windows 8’in öncelikli olarak sıralamada Vista’nın yerini alması daha muhtemel. Bunu yaparken de Windows 7’nin pazar payını da biraz daha aşağıya çekebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.