Facebook fotoğraf senkronizasyonunu iOS’a taşıyor

Facebook fotoğraf senkronizasyonunu iOS’a taşıyor

Bundan iki ay kadar önce Facebook, Android kullanıcıları için fotoğraf senkronizasyonu özelliğini test etmeye başlamıştı. Bu özellik aynı anda Facebook üzerinde fotoğraf paylaşımını kolaylaştırmayı hedeflerken, diğer yandan da sürecin otomatik olmasının neden olabileceği gizlilik sorunlarının yaşanmasını da engelliyor. Çünkü çekilen fotoğraflar otomatik olarak Facebook üzerinde gizli bir klasöre yükleniyor ve kullanıcılar hangilerini arkadaşları ile paylaşacaklarını seçiyorlar.

TechCrunch'un haberine göre bu test süreci artık iOS kullanıcılarını kapsayacak şekilde genişletildi. Şu an için sadece çok sınırlı sayıda kullanıcı için açık olan özellik, aktive edildiğinde iOS’ta da aynı Android’de olduğu gibi fotoğraflar otomatik olarak Facebook’taki gizli klasörünüze yükleniyor.

Cep telefonlarının fotoğraf çekmek için en yaygın araçlara dönüştüğü günümüzde bu özellik fotoğraf paylaşımı için büyük bir kolaylık gibi görünüyor ama bazı soru işaretlerine yol açtığı da bir gerçek…

En önemli soru da şu: Facebook’a ne kadar güveniyorsunuz?  Facebook’un bu özelliği sizin izin vermediğiniz fotoğrafları bilerek ve isteyerek ortalığa saçacağını düşünmüyorum tabi ki. Zaten dünyanın en büyük fotoğraf paylaşım platformu haline gelmiş olan sosyal ağın böyle bir şeye ihtiyacı yok.

Fakat söz konusu olan Facebook çapında bir yazılım ve 1 milyarı aşkın kullanıcı olduğunda hata payını görmezden gelmek de mümkün değil. Yazılımda veya kullanımda oluşabilecek hatalar sizin aslında kesinlikle paylaşmak istemeyeceğiniz fotoğrafların bir anda iş arkadaşlarınız veya ilk okul öğretmeninizin karşısına çıkması riskini de akıllara getiriyor.

Aslında bu özelliğin Android’de 2 ay boyunca hala deneme sürecinde olması ve ancak bu süreçten sonra iOS’a ve sadece çok sınırlı bir kullanıcı kitlesine açmış olmasının da nedeni bu. Facebook da aynı riskin farkında ve sistemin hem teknik açıdan kusursuz, hem de kullanıcı alışkanlıkları açısından hataya yer vermeyecek kadar pratik olmasını istiyor.

Bu özellik test sürecinden kurtulup, tüm kullanıcılara açık hale gelir mi şu an için kestirmesi pek mümkün değil. Fakat eğer geçtiğimiz 2 aylık test süreci eğer olumlu sonuç vermemiş olsaydı testler büyük ihtimalle iOS’a genişletilmiş olmazdı. Yani bundan bir süre sonra bu özelliğin tüm kullanıcılara açılması daha güçlü bir ihtimal gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.